fallback

Московиси каза „не“ на вдигането на данъците

Гражданите на страната вече плащат достатъчно високи налози, заяви финансовият министър

16:46 | 13.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Франция вероятно ще трябва да търси други начини да запълва дупката в бюджета, след като финансовият министър Пиер Московиси се обяви против увеличаването на данъците. Основният му мотив е, че „гражданите на страната вече плащат достатъчно високи данъци“, съобщава CNBC.

През тази седмица Франция отново понижи оценките си за публичния дефицит и икономическия растеж, но пое ангажимент да сведе дупката в бюджета под 3% до 2015 г., както настоява Европейската комисия.

„Дойде време да разчитаме на публичните разходи, а не на увеличаването на данъците“, коментира Московиси в ексклузивно интервю за медията.

„Във Франция сме поставени под много силен фискален натиск и не се срамувам от това, тъй като имаме много силен социален модел, както и силни местни власти. Мисля, че в момента не е разумно да увеличаваме данъчното бреме“, коментира той.

Брюксел отдавна настоява Франция да балансира бюджета си чрез съкращение на публичните разходи и повишаване на постъпленията от данъци.

Същевременно правителството прие пенсионна реформа и планира да заложи именно на орязването на разходите в бюджета за следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:16 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още