fallback

Пропастта между Северна и Южна Европа се разширява

Дългът в Южна Европа е много по-голям, отколкото на север, а пазарите наказват Южна Европа с по-високи лихви, коментира експерт

17:36 | 12.09.13 г.

По-бавното икономическо възстановяване, нарастващата безработица и свитото кредитиране в Южна Европа разширяват пропастта между тази част на Стария континент и северните му райони, твърди водещ експерт, цитиран от онлайн изданието Property EU.

Професорът по икономика Андреа Болто е на мнение, че това несъответствие е част от "изключително тревожната група обстоятелства, която може да доведе до разрив в еврозоната”.

"Дългът в Южна Европа е много по-голям, отколкото на север, а пазарите наказват Южна Европа с по-високи лихви. Конкурентоспособността на южните райони намалява. През първите години на еврозоната югът нарастваше също толкова, колкото и северът, но сега се появява голяма пропаст", коментира експертът.

По думите му докато Северна Европа като цяло се представя много по-добре от южните части на континента, Великобритания демонстрира най-силни признаци на възстановяване, до голяма степен поради силното частно потребление, което продължава да се свива в еврозоната.

"Домакинствата във Великобритания са в много по-добра форма, защото заетостта е по-стабилна", твърди Борто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:59 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още