fallback

Осборн: Икономиката на Великобритания премина повратна точка

Ние запазихме самообладание, когато мнозина ни казваха да се откажем, и резултатът е налице, изтъкна британският финансов министър

21:41 | 09.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на Великобритания е преминала повратна точка, заяви финансовият министър Джордж Осборн, цитиран от ВВС. Той посочва признаците на балансирано, широкообхватно и устойчиво възстановяван, но подчертава, то е все още на ранен етап и много рискове остават. Осборн заяви, че последните месеци, в които се наблюдават по-оптимистични данни за икономиката, са разсеяли рсборнешително съмненията за икономическата му политика. Лебъристите отхвърлиха коментарите. Лидерът на опозицията Ед Милибанд заяви пред BBC, че министърът казва на хората, че той е спасил британската икономика в момент, когато за обикновените семейства животът се влошава. Изявлението на Осборн идва в навечерието на конференцията на Консервативната партия по-късно този месец, и след редица прогнози и проучвания, сочещи ускоряване на икономическото възстановяване на Великобритания. Ревизираните данни за брутния вътрешен продукт показаха, че икономиката на Великобритания е нараснал с 0,7% през второто тримесечие на годината, като експанзията може да достигне 1% за третото тримесечие. Миналата седмица ОИСР рязко увеличи прогнозата си за растеж на икономиката на Великобритания през тази година до 1,5% от по-ранната прогноза за ръст от 0,8%. "Икономическият срив се оказа по-лош, отколкото си мислехме, а възстановяването ще отнеме по-дълго време, отколкото се надявахме", каза финансовият министър. "Ние запазихме самообладание, когато мнозина ни казваха да се откажем, и като резултат, благодарение на усилията и жертвите на британския народ, Великобритания премина повратна точка." "Разбира се, много рискове остават . Това все още е ранен етап на възстановяване. Пътят, който следваме, е труден, но това е единственият начин за постигане на устойчиво, трайно подобряване на жизнения стандарт на британския народ", изтъкна Осборн. Той заяви, че тези, които препоръчват алтернативна икономическа политика, не могат да обяснят последните подобрения в икономическите данни. По думите му през последните няколко месеца е бил сложен край на спекулациите, че мащабът и темпото на неговите мерки са виновни за много по-бавния от очакваното растеж през последните години, добави той.

Вслушването в призивите за отказ от икономическия план на правителството в полза на заемането и харченето на повече средства, щеше да подкопае възстановяването и би било катастрофално, коментира Осборн. Той обеща да остане " бдителен" за заплахи от чужбина - включително увеличаващата се нестабилност в Близкия изток, която тласка нагоре цената на петрола, или нова криза в еврозоната - както и у дома. Джон Кридланд, генерален директор на бизнес лобистката група CBI, каза, че икономиката набира инерция, бизнес доверието се покачва и че очаква растежът да продължи и през следващата година. "Винаги сме казвали, че намаляването на дефицита трябва да бъде в основен приоритет на правителството, но това трябва да бъде съчетано с неотслабващ акцент върху растежа, каквито мерките са инфраструктурните проекти".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:38 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още