fallback

Драги изведе европейските борси на зелена територия

Пазарните участници повишиха доверието си към Стария континент след запазването на текущия курс на монетарната политика

19:50 | 05.09.13 г.

Европейските фондови пазари постигната солидни печалби в четвъртък, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги повтори обещанието си да запази ниските нива на лихвените проценти за "продължителен период от време", пише MarketWatch.

"Въпреки че ЕЦБ не направи промени в политиката си на тази среща, Драги посочи, че Изпълнителният съвет остава в готовност да реагира. Банкерите няма да реагират само при отслабване на данните, но също така и ако възстановяването не поддържа заложеното темпо", каза Tимо дел Карпио, икономист за Европа в RBC Capital Markets.

Европейският бенчмарк Stoxx Europe 600 се повиши с 0,7% до 304,55 пункта, като затвори на най-високото си ниво от почти две седмици.

Сред някои от най-големите печеливши се оказаха компаниите от автомобилния бранш, които бяха стимулирани от по-добрите от очакваното данни за продажбите на коли в САЩ. Акциите на BMW AG добавиха 5,9%, Daimler AG се изкачи с 1,1%, докато Volkswagen AG напредна с 0,5%.

На противоположния полюс се намираше GlaxoSmithKline PLC, чиято капитализация отстъпи с 0,8 на сто. Производителят на лекарства обяви, че неговият експериментален продукт против рак MAGE-A3 не е успял да постигне първоначално заложените си цели.

Пазарните участници бяха насочили основно погледите си към Английската и Европейската централни банки. Централните банкери както на Острова, така и на Стария континент запазиха текущия курс на монетарните си политики, оставяйки основните си лихвени нива при рекордно ниските ставки от 0,5 на сто.

Същевременно ЕЦБ подобри и леко прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната през тази година, но занижи очакванията си за следващата. Прогнозите за 2013 г. са за свиване на икономиката на еврозоната с 0,4%, а не с предварителната оценка от 0,6 на сто. За 2014 г. пък очакванията са занижени до 1%, докато предишната прогноза беше за 1,1%.

Прогнозите на банката сочат също, че инфлацията ще остане и през тази година под дългосрочната цел от 2%. Очакванията за текущата година са тя да достигне 1,5% и да се забави до 1,3% догодина, което почти съвпада с прогнозата на институцията от юни.

"Драги със сигурност е предпазлив оптимист спрямо лекото завишаване на прогнозата за тази година, но като че ли по-силно желае да подчертае, че това няма да промени решението за запазването на гъвкавата парична политика", посочи дел Карпио.

Инвеститорите продължиха да наблюдават и развитието около сирийския конфликт. Комисията за външни работи на Сената на САЩ одобри късно в сряда резолюцията на президента Барак Обама за започване на военни действия в Сирия.

Във Великобритания индексът FTSE 100 добави 0,9% до 6 532,44 пункта, докато френският CAC 40 се повиши с 0,7% до 4 006,80 пункта. Германският DAX 30 отчете ръст от 0,5% до 8 234,98 пункта, докато в Италия FTSE MIB скочи с 0,78% до 16 842,70 пункта.

Сред забележителни печеливши в Лондон бяха акциите на Dixons Retail PLC, които скочиха с 5,9%, след като веригата за търговия с електроника обяви, че е получила оферта от Mutares AG за закупуването на Pixmania.

В Италия акциите на Telecom Italia SpA поскъпнаха с 8,4%. Италианският ежедневник La Repubblica съобщи, че египетският магнат Нагиб Сауирис може да закупи дял в компанията, която пък от своя страна заяви желанието си да се сдобие с нов инвеститор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още