fallback

Мишел Барние: Европейският проект има нужда от ясни граници

Еврокомисарят подкрепи позицията на Франция, че ЕК трябва да има ограничени правомощия за намеса в национални въпроси

17:55 | 04.09.13 г.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние подкрепи в ексклузивно интервю за EurActiv.fr идеята за ограничаването на правомощията на Европейската комисия (ЕК) и поставянето на ясни граници на европейския проект.

Пред медията Барние коментира, че разбира опасенията на крайнодесните и евроскептиците, но подчерта, че усилията на Европейския съюз (ЕС) трябва да бъдат насочени към нови области, като например отбраната и индустриалната политика.

Еврокомисарят се съгласи и с френския президент Франсоа Оланд, че на Еврокомисията трябва да й бъдат поставени ясни граници. „Бюджетът на страната, съдържанието и качеството на реформите остават отговорност на правителството на Франция и парламента“, коментира Барние, като подчертава, че суверенитетът на държавата в това отношение не бива да бъде поставян под въпрос.

„Много граждани са загрижени, че европейският проект няма граници. Някои вероятно трябва да бъдат поставени“, допълва той.

По думите му ЕК трябва да мисли за по-гъвкави политики в областите, в които националните правителства не са толкова ефективни. Той посочва също така, че държавите от еврозоната имат по-специални отговорности, тъй като са обвързани от „споразумение за сътрудничество“.

„Какво повече можем да направим? Бих казал европейска индустриална политика, както и европейска политика по отбраната, които биха били различни в сравнение с това, което си представяхме през 1954 г. Това са въпросите, по които европейците заедно биха могли да направят повече и да се справят по-добре“, коментира Мишел Барние.

Дискусиите за задълбочаването на фискалната и икономическа интеграция между държавите от еврозоната се очаква да навлязат в заключителна фаза към края на годината. Първоначално Париж се противопостави на идеята за промяна на договорите за ЕС, след като преди това премина през сериозни трудности при приемането на новия пакт за фискалната дисциплина, припомня изданието. По-късно обаче Франсоа Оланд отстъпи.

Оттогава бяха дебатирани много въпроси, включително и засилване на правомощията на ЕК по отношение на националните бюджети и основаването на единен финансов орган на ЕС, който да отговаря за единния евродълг (еврооблигациите).

Барние изразява съжалението си, че тези дискусии не са стигнали до обществеността и националните парламенти.

„Обикновено Германия има по-ясни и точни идеи за бъдещето на Европа. Във Франция това е трудна тема“, коментира той, като допълва, че си мечтае за национален обществен дебат за европейската визия на Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още