fallback

Конституционният съд в Португалия пак препъна реформата в публичния сектор

Съдът спря плановете на правителството за мащабни съкращения на държавни служители

22:01 | 29.08.13 г. 8

Конституционният съд на Португалия за пореден път осуети плановете на правителството да съкращава държавни служители като част от мерките за строги икономии, наложени от кредиторите на страната, предаде АП.

Агенцията припомня, че Лисабон реши да включи хиляди чиновници в специални програми за преквалификация. За период от 18 месеца държавните служители ще получават по-ниски заплати и ще придобиват нови знания и умения. Ако след изтичането им те не бъдат пренасочени към други работни места, се предвижда да бъдат съкратени.

В момента законът в страната забранява съкращаването на държавни служители, освен при изключителни случаи. Поради тази причина работата в публичния сектор в Португалия е особено желана, защото обикновено е за цял живот, което дава значително по-голяма сигурност.

Конституционният съд обаче отново блокира опитите за свиване на раздутия публичен сектор, като постанови, че мярката е противоконституционна, защото нарушава гаранциите за сигурността на работните места и принципа на доверие между работодател и служител.

Преди няколко месеца Конституционният съд в Португалия спря плановете на правителството да ореже бонусите за чиновниците, заплатите в публичния сектор и пенсиите с мотива, че мярката дискриминира част от обществото.

Управляващите в Лисабон се опитват да свият бюджетния дефицит до 4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващата година. Ситуацията обаче демонстрира колко й е трудно на страната да реформира трудовия пазар. Заради юридически пречки бяха блокирани и още няколко мерки за намаляване на дълга.

Очаква се Конституционният съд да се произнесе и по още един закон, с който се удължава работното време на държавните служители от 35 до 40 часа седмично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:02 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още