fallback

Европейските пазари преодоляха негативизма

Ревизираните данни за растежа в САЩ повишиха настроенията на инвеститорите

19:29 | 29.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор

С повишения на индексите приключи сесията на основните европейски пазари, като акциите почти изтриха месечните загуби на фона на по-добрата от очакваното ревизия на данните за икономическия растеж в САЩ през второто тримесечие, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 добави малко под 1 процент до 300 пункта, след като през последните три дни изтри 2,2% заради опасенията за военна намеса в Сирия.

В Германия DAX 30 се повиши с 0,45% до 8 195 пункта, във Великобритания FTSE 100 се повиши с 0,82% до 6 483 пункта, а във Франция CAC 40 нарасна с 0,64% до 3 986 пункта.

Акциите на Vodafone поскъпнаха с над 8 на сто, след като стана ясно, че компанията преговаря с Verizon Communications Inc. за Verizon Wireless. Същевременно групата на европейските телекомуникационни компании отбеляза ръст до повече от двегодишен максимум.

Пазарната оценка на Carrefour се повиши до над седеммесечен максимум, след като търговската верига обяви ръст на печалбата за първото полугодие. Същевременно акциите на Zurich Insurance Group AG поевтиняха с над 2 процента, след като Йозеф Акерман напусна компанията.

Данните от САЩ днес надделяха на пазарите и опасенията за ескалиране на напрежението в Сирия се поразсеяха. Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че все още не е взел окончателно решение за евентуален удар срещу Сирия, а Франция и Великобритания решиха да изчакат резултатите от разследването на ООН за употребата на химическо оръжие в страната.

“Не мисля, че кризата в Сирия ще има толкова силно въздействие върху пазарите в дългосрочен план”, коментира пред информационната агенция Тобиас Брич от Meriten Investment Management GmbH. “За период от 6 до 12 месеца аз съм оптимист за пазарите на акции. Не сме напълно излезли от кризата, но сме в по-добра позиция”, допълва той.

Ревизираните данни за икономическия растеж в САЩ през второто тримесечие се оказаха по-добри от очакваното. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 2,5%, докато анализатори очакваха ръст от 2,2%. Първоначалната оценка беше за ръст от 1,7%.

Същевременно обаче данните на трудовото министерство сочат, че не са се оправдали очакванията за подадените през миналата седмица молби за помощи при безработица. Заявленията са намалели с 6 хил. до 331 хил., докато икономисти очакваха да намалеят до 330 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:44 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още