fallback

Германски провинциален министър: Продажбата на Commerzbank е възможна

Най-важното нещо е тя да се справи с промените, със или без партньор, коментира министърът на икономиката на провинция Хесен, където е базирана банката

16:06 | 28.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Клон на Commerzbank във Франкфурт. Снимка: Архив Ройтерс

Продажбата на втората по пазарна капитализация кредитна институция в Германия Commerzbank е възможна, заяви Флориан Рентш, министър на икономиката на германската провинция Хесен, където е базирана банката, в интервю за немския ежедневник Handelsblatt, цитирано от Ройтерс.

„По принцип това може да бъде обмислено. В Европа това би зависило от партньора“, каза Рентш, когато бе запитан дали си представя възможно ли е Commerzbank, в която дял държи и правителството на федералната република, да бъде продадена изцяло или частично. „Най-важното нещо е банката да се справи с промените, със или без партньор“, добави той.

Рентш е съпартиец на германския министър на икономиката Филип Рьослер.

Според трейдъри първите публични коментари на известен германски политик по въпроса са допринесли за поскъпването на акциите на банката с 1,1% до 8,55 евро за брой, докато към 15,30 часа българско време основният германски индекс DAX отстъпва с 1,29% до 8 136,02 пункта.

През миналата седмица цената на акциите на кредитната институция скочи след съобщения, че германското правителство, което я спаси по време на финансовата криза, може би е склонно да продаде дял от 17% в нея на европейски партньор. Списание Manager, позовавайки се на източник от германското министерство на финансите, тогава съобщи, че чрез продажбата на привилегирован купувач правителството се надява да запази известен контрол върху банката и да запази ключовата ѝ роля като кредитор на малките и средни предприятия в страната.

Провинциалното правителство на Хесен не притежава дял в Commerzbank, но при децентрализираната германска политическа система то вероятно ще бъде включено по един или друг начин в евентуалната продажба на толкова значима кредитна институция. Франкфурт, най-големият град в провинцията, е база на повечето от основните финансови институции в Германия.

Нетната печалба на Commerzbank за второто тримесечие се понижи до 43 млн. евро от 270 млн. евро през същия период на 2012 г., но подемът при инвестиционното банкиране и свиването на размера на заделените резерви за покриване на лоши кредити проясняват хоризонта пред нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:34 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още