fallback

Политическата несигурност в Италия повлия на инвеститорите

Европейският индекс Euro Stoxx 50 се понижи с 0,2%, като борсата в Лондон почиваше

19:12 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейските акции се понижиха в днешната сесия, като опасенията за падане на италианското правителство натиснаха местния индекс, а пазарът във Великобритания почиваше, предава CNBC. Континенталният индекс Euro Stoxx 50 се понижи с 0,2%, докато италианския FTSE MIB загуби 2,1%. Германският DAX прибави 0,2%, а френският CAC 40 отстъпи с 0,1%.

Акциите на италианският медиен гигант Mediaset спаднаха с 6,3% заради опасенията, че собственикът й Силвио Берлускони може да отслаби контрола си, след като е въвлечен в нови политически разпри. Бившият италиански премиер е в центъра на словесна война между неговата партия „Народ на свободата“ и Демократическата партия на премиера Енрико Лета.

Членове на партията на Силвио Берлускони предупредиха, че има опасност за управляващата коалиция, ако лявоцентристките депутати решат да изключат бившия премиер и основен коалиционен партньор от парламента, след като получи ефективна присъда заради данъчни измами, предаде Ройтерс.

Книжата на италианските банки, които бяха в подем от края на юли бяха сред най-засегнатите от политическата ситуация в Рим, като UniCredit, Intesa Sanpaolo и Banco Popolare загубиха съответно 3,5%, 3,3% и 4,2%. Холандският телеком KPN обяви подобрени условия за продажбата на немското си поделение на испанската Telefonica. Акциите на Telefonica прибавиха 0,1%, а тези на KPN се повишиха с 3%. Акциите на Sanofi поскъпнаха с 2,3%, след като дъщерната й Sanofi Pasteur оповести положителни резултати от нов опит с ваксина. Търговията на германската борса за деривати Eurex бе спряна за кратко в началото на сесията заради технически проблем, но сделките бяха възобновени в 8,30 лондонско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още