fallback

Позитивните данни оживиха европейските пазари

Основният двигател на растежа в еврозоната - Германия, се справя добре, коментира анализатор

19:29 | 22.08.13 г.

Европейските акции записаха ръст до триседмичен връх заради неочаквано добрите данни за производството и сектора на услугите в Германия, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 добави 1% до 303 пункта. Индексът се е повишил с 10 на сто от дъното, което записа на 24 юни, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че основният лихвен процент ще остане нисък за дълъг период от време.

В Германия DAX 30 се повиши с 1,36% до 8 398 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 0,88% до 6 477 пункта, а във Франция CAC 40 нарасна с 1,09% до 4 059 пункта.

“Основният двигател на растежа в еврозоната се справя добре”, коментира пред информационната агенция Витолд Барке, старши стратег от PFA Pension A/S. “Същевременно има известно облекчение във връзка с евентуалното “твърдо приземяване” на икономиката на Китай, а и бизнес доверието в Европа се засилва, като също подкрепя акциите”, допълва той.

Днес институтът Markit съобщи, че индексът, който отразява активността в производствения сектор в Германия, се е повишил до 52 пункта през август от 50,7 пункта през юли. Икономисти очакваха повишение до 51,1 пункта.

Същевременно индексът за активността в сектора на услугите в Германия, изчисляван от института, се е повишил до 52,4 пункта от 51,7 пункта.

Първоначалната оценка на HSBC сочи, че производственият сектор в Китай се е върнал към растеж през август. Индексът, изчисляван от финансовата институция, е нараснал до 50,1 пункта за месеца.

Късно снощи беше публикуван и протоколът от последното заседание на Федералния резерв. От него стана ясно, че почти всички участници са съгласни с председателя на Фед Бен Бернанке по-късно през тази година централната банка на САЩ да започне да оттегля стимулите за икономиката, тъй като очакванията са икономическият растеж да се ускори през 2013/2014 г.

Сред печелившите в днешната сесия се наредиха акциите на Royal Ahold NV, които поскъпнаха най-силно от май 2009 г. Холандският собственик на веригата супермаркети Stop & Shop обяви по-добри финансови резултати за второто тримесечие от очакваното.

Акциите на IMI също поскъпнаха заради по-добрия от очакваното финансов отчет за предишното тримесечие. За ръста на общоевропейския индекс най-много допринесе банковият сектор и особено акциите на испанските и италианските банки, след като се понижиха лихвите по 10-годишните облигации на двете южноевропейски държави.

Пазарната оценка на Premier Oil Plc се сви с близо 3 на сто, което е най-голям спад от почти три месеца, след като компанията обяви печалба от 161 млн. долара за полугодието, а анализатори очакваха 180 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още