fallback

Четвърти пореден ден продължават позитивните настроения на европейските борси

Подобряването на бизнес доверието в Германия запазва зелената посока на основните индекси

19:29 | 13.08.13 г.

Основните индекси на Стария континент завършиха четвърти пореден ден с ръст, подкрепени от данните за подобряването на бизнес доверието в Германия. В същото време търсенето на жилищни имоти във Великобритания се повишава до най-високото си ниво за последните четири години.

Влияние продължават да оказват и финансовите отчети.

Stoxx Europe 600 записа ръст от 0,6% до ниво от 307,79 пункта. Това е най-високата стойност за индекса от 28 май, изчислява Bloomberg.

Сред най-добре представилите се компании, част от този индекс, е швейцарският холдинг GAM, което е специализирано в управление на активи, който съобщи за ръст на печалбата през първото полугодие. Акциите на дружеството се търгуваха за почти 17 швейцарски франка за брой или ръст от 10 на сто.

С около 3% поскъпват и книжата на E.ON след като електрическата компания записа ръст от 6% на печалбите за първото полугодие. Германската компания отчете печалба от 1,91 млрд. евро, което се оказа и повече от очакванията на пазарите. Акциите на компанията се търгуват на ниво от 12,50 евро, което е най-сериозният ръст от 26 юни насам.

Конкурентната RWE също не разочарова инвеститорите си и добави почти 4% към пазарната си капитализация. Акциите на компанията се търгуваха при цена от малко над 22 евро за брой.

Като доказателство за влиянието на финансовите отчети върху търговията днес идват и негативните новини от K+S, които загубиха 2%. Производителят на поташ (калиев карбонат) записва приходи под очакваното от анализаторите за второто тримесечие на годината.

FTSE 100 се повиши с 0,6% до стойност от 6 611,94 пункта. Fresnillo е сред големите печеливши днес. Компанията отчете ръст на цената на акциите си с почти 6% след като UBS се изказа ласкаво за позициите на минната компания на пазара.

Френският САС 40 пък се повиши с с 0,5% и затвори деня при ниво от 4 092, 5 пункта

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още