fallback

Търговският излишък на Италия се понижава през юни

Излишъкът в търговията със страните от Европейския съюз обаче се повишава

18:16 | 09.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През месец юни Италия реализира търговски излишък от 3,618 млрд. евро. Това показват данните на ISTAT, Националния статистически институт на Италия, цитирани от WBP Online. Показателят обаче намалява, след като през май тази година излишъкът бе 3,926 млрд. евро.

Търговията със страните от ЕС е на плюс 1,124 млрд. евро, в сравнение с 890 млрд. евро за месец май.

Промишленото производство в страната

Във вторник Италия публикува данни и за промишленото производство за юни. Страната е в рецесия, но в сравнение с месец май производствената активност се покачва. Макар и да не достигна очакванията на анализаторите, това бе сигнал, че третата по-големина икономика в еврозоната бавно се възстановява.

Промишленото производство расте с 0,3 на сто на месечна база, след като през май то се сви с 0,1%. Прогнозите бяха за 0,4% месечен растеж в сектора.

Прогнозите за БВП на Италия

Миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия се понижи до 2,4%. За 2013 г. очакванията на Европейската комисия (ЕК) са италианският БВП да се свие с 1,8%.

„Няма ясни сигнали, че икономиката на страната се възстановява в краткосрочен план. Доверието на потребителите и на бизнеса остава негативно главно заради понижената икономическа активност през първото полугодие на годината“. Това посочва ЕК в свой доклад за напредъка на икономиката на Италия, публикуван през май.

Преди дни ISTAT оповести новите данни за бизнес доверието. То е нараснало рязко през юли, след като се бе понижило силно през месец юни. Подобрение е отчетено за всички сектори от икономиката.

Състоянието на бюджета и дълга на правителството

През 2012 г. бюджетният дефицит спадна от 3,8% през 2011 г. до 3 на сто от БВП. Очакванията са салдото на бюджета да се подобрява и да достигне -0,5%, като остане под изискването на критерия от Маастрихт.

Според данните на ЕК обаче дългът на страната за 2014 г. ще нарасне до 132,2% от БВП, скачайки още след регистрирания през 2009 г. 116,4% дял на дълга в БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:35 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още