fallback

Оптимизмът надделя на европейските пазари

Корпоративните отчети продължават да са основен двигател на търговията

19:37 | 08.08.13 г.

Индексите на основните европейски пазари преодоляха колебанията от началото на сесията и приключиха с повишения в края на днешната търговия.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се повиши с 0,45% до 304 пункта. В Германия DAX 30 добави 0,7% до 8 318 пункта, във Великобритания FTSE 100 нарасна с 0,29% до 6 530 пункта, а във Франция CAC 40 записа ръст от 0,63% до 4 064 пункта.

Сред поскъпващите позиции се наредиха акциите на Deutsche Telekom и Commerzbank заради по-добрите от очакваното финансови резултати.

Със спадове приключиха обаче акциите на Banca Monte dei Paschi di Siena, Nestle и Adidas. Финансовите резултати на банката показаха загуба за пето поредно тримесечие, при това – значително над очакванията на анализаторите.

Хранително-вкусовата компания разочарова инвеститорите с данни за забавяне на продажбите, а производителят на спортни стоки занижи прогнозата си за печалбата през тази година заради слабия пазар в Европа и неблагоприятните движения на обменните курсове на валутите.

Пазарните участници се обнадеждиха заради по-добрите от очакваното данни за вноса и износа на Китай. През юли експортът на втората най-голяма икономика в света е нараснал с 5,1% на годишна база, сочат данните на митниците. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха ръстът да бъде около 2 на сто, след като през юни износът се сви с над 3 на сто.

Вносът е записал ръст от близо 11 на сто през миналия месец.

Вчера президентът на Федералния резерв в Кливланд Сандра Пианалто коментира, че се наблюдава “значително подобрение” на пазара на труда в САЩ и предупреди, че е възможно да започне затягане на паричната политика на централната банка. Това предизвика разпродажби на пазарите.

Същевременно днес данните на американското трудово министерство показаха, че през миналата седмица броят на подадените молби за помощи при безработица е нараснал с 5 000 до 333 000 при очакван ръст до 336 хил.

Показателят за последните 4 седмици, смятан от повечето анализатори за по-добър индикатор за ситуацията на пазара на труда, е спаднал до най-ниското си ниво от 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още