fallback

Commerzbank отписа експозициите си в облигации на фалиралия Детройт

Печалбата на банката за второто тримесечие спада до 43 млн. евро и заради лоши резултати на дъщерната Mittelstandsbank

17:27 | 08.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Commerzbank, втората най-голяма банка в Германия, обяви нетна печалба в размер на 43 млн. евро за второто тримесечие на 2013 г. Това е много под очакванията на анкетираните от Ройтерс анализатори, които предвиждаха 65 млн. евро печалба, предава CNBC.

Сред причините е лошото представяне на Mittelstandsbank, поделението й за кредитиране на средния бизнес в Германия. Mittelstandsbank обяви спад в оперативната печалба – от 386 млн. евро за второто тримесечие на 2012 г. до 216 млн. евро за същия период на тази година.

Стефан Енгелс, финансовият директор на Commerzbank, изтъква, че невъзможността на американския град Детройт да обслужва плащанията си по дълга е причината за срива в печалбата на банката. Той добави, че банката е заделила „адекватни провизии“ за така създалата се ситуация.

Базираната във Франкфурт банкa обяви, че размерът на заделените провизии за лоши кредити за 2014 г. най-вероятно ще остане същия като този за 2013 г. Банката отказа да направи прогноза за своето състояние през 2013 г., но отново повтори, че очаква това да бъде година на промени.

Докато приходите от банкирането на дребно се покачват минимално, то загубата на второстепенните звена на банката се увеличиха, тъй като Commerzbank отписа една част от експозициите си - включително облигации на фалиралия американски град Детройт. Само ръста в печалбата от инвестиционната дейност на банката я спаси от навлизането на червена територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:34 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още