fallback

Задава ли се втори епизод на политическата криза в Португалия

Главният секретар на финансовото министерство подаде оставка след няколко седмици на поста

18:56 | 07.08.13 г.

Главният секретар на финансовото министерство на Португалия Жоаким Паиш Жорже подаде оставка само няколко седмици, след като зае поста, заради медийни публикации и изявленията на опозицията по повод работата му в Citigroup, предаде Ройтерс.

„Взех това трудно решение, защото никога не бих позволил професионалният ми опит, който никога не съм крил, да бъде обвит от противоречия и да бъде използван като политическо оръжие срещу правителството“, коментира Паиш Жорже.

„Напускам правителството, защото имаме много сериозни проблеми, свързани със спешната икономическа и финансова ситуация, в която се намираме и която трябва да решим“, допълва той.

Паиш Жорже зае поста през юли, когато предшественичката му Мария Луиш Албукерке стана финансов министър, след като Витор Гаспар подаде оставка и предизвика политическа криза в страната.

В португалски вестници се появиха публикации, че Паиш Жорже е предлагал деривативни инструменти на предишното правителство, докато е работел в Citigroup. Той обаче отрече информациите.

Инвестициите в деривати в момента са гореща тема в Португалия, след като правителството започна преговори с банки, за да намали загубите от рисковите инвестиции, осъществени преди кризата.

Същевременно днес от Португалия дойде и една положителна новина – през второто тримесечие безработицата в страната е регистрирала първия си спад от две години насам до 16,4% от 17,7% през първото тримесечие. Отчетен е спад и при младежката безработица – до 37,1% от 42,1%. Броят на безработните се е понижил до 886 хил. души от 952 200 души, а броят на заетите е нараснал с 1,6% до 4,5 млн. души.

На годишна база обаче заетостта пада с близо 4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още