fallback

Трябва ли Харухико Курода да прилича на Марио Драги?

Вместо да казва "направихме достатъчно засега“, той трябваше да каже „ще направим всичко, което е необходимо“, смята анализатор

11:57 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Според анализатор Курода трябва да говори по-твърдо и решително. Снимка: Ройтерс

Повечето анализатори не очакват Японската централна банка да промени курса на паричната си политика. В четвъртък тя трябва да оповести намеренията си, предава CNBC. Обаче не това ги вълнува, а стилът на комуникация и поведение на гуверньора Харухико Курода.

Според Никълъс Смит, анализатор в компанията CLSA в Япония, инвеститорите не са доволни от начина, по който Харухико Курода се опитва да ги вдъхнови.

Той смята, че Курода трябва да се учи от неговия колега Марио Драги, президентът на Европейската централна банка.

„На предишната среща на банкерите от Японската централна банка Курода каза: „Мисля, че направихме достатъчно засега“. Той трябваше да каже „ще направим всичко, което е необходимо“ - точно както Драги се изрази в разгара на турбуленциите в еврозоната през юли миналата година, за да окуражи пазарите и да защити еврото“, възмущава се Смит.

Смит счита, че, ако Курода говори по-твърдо и решително, японските акции ще претърпят още по-сериозен ръст.

Има хора, които критикуват поведението на Курода, но няма съмнение, че той съумя да окаже подкрепа на финансовите пазари.

След като на 4 април тази година Харухико Курода обяви сериозните си намерения да осигури парични стимули за икономиката, японският индекс Nikkei прибави 16% към стойността си.

От ноември миналата година пък индексът е нагоре с 62%, когато премиерът на Япония Шиндзо Абе задейства своя план за съживяването на икономиката, известен като Абеномика. В същото време през април йената поевтинява с 6%, а през ноември 2012 г. - с 22%.

Ето защо благоприятните промени на пазарите не трябва да поставят под съмнение намеренията на Курода. Други анализатори смятат за глупаво сравнението му с Драги, защото и двамата имат различни цели и проблеми, с които трябва да се справят, и поради тази причина и двамата използват различни подходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:59 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още