fallback

Един милион британци работят на повикване

Този тип заетост дава гъвкавост на работодателите и служителите, но не е сигурна и може да доведе до колебания в заплащането

12:28 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Повече от един милион британци работят на повикване - без зададени конкретни работни смени или определен модел на работа. Изследванията показват, че това е четири пъти повече от данните, оповестени от правителството, предава ВВС. Миналата седмица британската статистика изброи 250 хил. души, работещи на повикване.

Проучване, проведено от Института по човешки ресурси и развитие на Англия сред 1000 работещи, показва, че 3-4% от тях работят по този начин. 14% от анкетираните споделят, че не могат да си осигурят нужния стандарт за живот. Според тях работодателите не успяват да им предоставят достатъчно работни часове за седмицата. Процентът им е по-голям от този на работещите на непълен работен ден. Анкетата е осъществена сред служители, работещи средно по 20 часа седмично, на възраст между 18 и 24 г. и над 55 г.

Винс Кейбъл, държавният секретар по въпросите на бизнеса, иновациите и уменията, разпореди проверка на договорите, а работодателските организации призоваха те да бъдат забранени.

Според проучването на Института по човешки ресурси и развитие фирмите в неправителствения и в държавния сектор са по-склонни да предлагат работа на повикване в сравнение с тези в частния сектор. Един на всеки пети работодател е наел поне един човек на такъв договор в областта на образованието, здравеопазването, хотелиерството, кетъринга, местата за отдих и развлечения.

Работата на повикване може и да е предпочитана от някои хора заради гъвкавостта. Критиците изтъкват като недостатък това, че този вид заетост може да доведе до колебания в работните заплати и да създаде условия, с които мениджърите да използват този подход като начин за възнаграждение на труда, но и като начин за назидание на работещите.

„Работата на повикване може да осигури гъвкавост за работодателите. Служителите също могат да извлекат ползи от създалите се нови възможности за работа“. Така коментира резултатите от проучването Питър Чийз, изпълнителният директор на Института по човешки ресурси и развитие. „За други пък това може да е недостатък в опита им да си гарантират сигурно работно място, повече работни часове и по-високи доходи.“

„За някои хора това може да е идеалният трудов договор, защото им предоставя различен модел на работа. Работата на повикване изглежда е доста предпочитан начин за изкарване на доходи, но знаем много малко за ефектите, които може да предизвика“, сподели пред BBC Винс Кейбъл. „Свидетели сме и на злоупотреби, извършвани от някои работодатели, включително и в публичния сектор.“

„Докато за нас все още е важно работната ни сила да е гъвкава, то трябва да се отнасяме с внимание към нея. Ето защо наредих на моите служители да си намерят подобна работа за през лятото, за да разберем по-добре как функционира на практика този вид заетост“, добави още държавният секретар по въпросите на бизнеса, иновациите и уменията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:17 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още