fallback

Lufthansa потвърди финансовата си прогноза за годината

Авиокомпанията затяга коланите, за да полети над зоната на загубите, след като е на минус 204 млн. евро за полугодието

15:38 | 02.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

И през цялото първо полугодие германският авиопревозвач Lufthansa лети в зоната на загубите. След първите шест месеца на годината авиокомпанията отчита нетна загуба от 204 млн. евро. За същия период на миналата година концернът бе на печалба от 50 млн. евро, предава Ройтерс.

Оперативната печалба за периода от януари до юни се е свила със 69% до 72 млн. евро, обяви най-голямата германска авиокомпания. „След като бъдат направени корекциите с разходите при преструктуриране и положителните ефекти от предходната година оперативната печалба през първото полугодие обаче се подобрява с 233 млн. евро", казва главният финансов директор Симоне Мене.

В началото на важния за бизнеса летен сезон авиокомпанията печели далеч по-малко: за второто тримесечие авиокомпанията отчита оперативна печалба от 431 млн. евро - спад от 27% на годишна база. Спадът в оперативната печалба обаче може да се дължи на посочените по-горе специални ефекти. През миналата година те вкараха доста пари в касата на „жерава“. Те включват еднократната продажба на британското дъщерно дружество BMI и прехвърлянето на въздушните операции на Austrian на нейното тиролско дъщерно дружество. Именно тези операции донесоха на Lufthansa повече от 300 милиона евро. Без този базов ефект оперативната печалба на групата би се увеличила с над 60 процента.

Каро цяло базираният във Франкфурт концерн удовлетвори само частично очакванията на анализаторите. Общите продажби през второто тримесечие падат с 1% до 7,84 млрд. евро. Запитаните анализатори обаче очакваха за второто тримесечие ръст на продажбите до 8,1 милиарда евро. За шестмесечния период приходите отчитат лек спад от 0,3 на сто до 14,50 милиарда евро - "въпреки по-малкия с 5,1 на сто брой на полети на пътническия и товарния бизнес“, твърдят от компанията.

Концернът потвърди и прогнозата си за цялата година. Като цяло мениджмънтът на Lufthansa, която има 117 000 служители, продължава да се стреми към оперативна печалба над нивото от предходната година от 524 млн. евро. И по отношение на приходите Lufthansa ще се опита да превиши резултата от предходната година.

На фондовия пазар резултатите бяха оценени като "леко отрицателни". В предборсовата търговия акцията временно загуби около 2 процента от стойността си до 15,17 евро. За анализатора от DZ Дирк Шламп цифрите не са голяма изненада. Продажбите са малко под оценката му, оперативната печалба е леко надолу. За разлика от това обаче и разходите за преструктуриране са по-ниски от прогнозите. За анализатора акцията остава в списъка за покупки с целева цена от 17,50 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:08 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още