fallback

Окончателно: 4 г. затвор за Берлускони заради данъчни измами

Бившият премиер на Италия вероятно няма да лежи в затвора заради възрастта му

21:55 | 01.08.13 г. 4

Италианският Касационен съд окончателно потвърди днес присъдата на бившия премиер на страната и настоящ коалиционен партньор в управляващото правителство Силвио Берлускони за данъчни измами, предаде Ройтерс.

Според информационната агенция съдът е нанесъл “съкрушителен удар” на Берлускони, който може да дестабилизира и без това крехката управляваща коалиция.

След тридневно заседание петчленен съдебен състав отхвърли окончателно жалбата на Берлускони срещу присъдата от 4 години затвор. През май присъдата беше потвърдена и от Апелативния съд в страната.

Медийният магнат обаче няма да лежи зад решетките заради напредналата му възраст, а вероятно ще остане под домашен арест. Заради тежката бюрокрация не се очаква също така присъдата да влезе в сила поне до есента.

Касационният съд обаче поиска от Апелативния съд в Милано да преразгледа решението си за 5-годишната забрана Берлускони да заема публични длъжности. Това вероятно ще му позволи да остане като лидер на дясноцентристката партия и да участва в управляващата коалиция.

Това е първата окончателна присъда на 76-годишния Берлускони, срещу когото се водят около 30 дела с различни обвинения – от измами, през корупция, до секс с малолетна. В тази връзка той обвинява магистратите с леви убеждения, че се опитват да го отстранят от политическата сцена, откакто изгря на нея преди около 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:04 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още