fallback

Драги потвърди насоките за монетарната политика на ЕЦБ

Основният лихвен процент в еврозоната ще остане на настоящите си или на по-ниски нива за продължителен период, потвърди президентът на ЕЦБ

17:09 | 01.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги повтори, че основният лихвен процент в еврозоната ще остане на настоящите си или на по-ниски нива за продължителен период, като с този ход финансовата институция се надява да подкрепи възстановяването във валутния съюз до края на тази и през следващата година, съобщи CNBC.

“Управителният съвет потвърждава, че очаква ключовите лихви на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски нива за продължителен период от време“, каза Драги на пресконференцията, след като банката запази основната си лихва на рекордно ниското ниво от 0,5%, оправдавайки очакванията на анализаторите.

Икономиката ще трябва да укрепне „по-добре от основния ни сценарий“, за да може банката да промени бъдещите си насоки, посочи той.

„Позицията ни по отношение на монетарната политика остава приспособима за толкова време, колкото се наложи. Ние единодушно потвърдихме бъдещите насоки, които определихме миналия път“, добави президентът на ЕЦБ.

Представянето на насоките през миналия месец завари финансовите пазари неподготвени заради традицията ЕЦБ никога да не се ангажира с бъдещите решения по лихвите.

Драги изтъкна, че бордът на директорите на ЕЦБ е обсъждал дали да бъде повторено посланието за лихвените проценти, като е заключил, че може и да не повтаря насоките, ако е убеден, че пазарите са разбрали, че то все още важи.

„Докато икономиката остава слаба, те могат напълно достоверно да твърдят: Запазваме досегашната си позиция за продължителен период от време“, заяви Рикардо Барбиери, главен икономист за Европа в Mizuho International.

Производствената активност в еврозоната е нараснала за пръв път от 18 месеца през юли, показаха публикувани днес данни, които обещават известна надежда за бавно възстановяване в региона. Безработицата обаче остава упорито висока на ниво от 12,1%.

„Обстановката на пазара на труда остава слаба. Поглеждайки към остатъка от годината и към 2014 г., ръстът в еврозоната би трябвало да се възползва от постепенното възстановяване на световното търсене“, изтъкна Драги. „Като цяло икономическата активност в еврозоната би трябвало да се стабилизира и да се възстановява с бавно темпо. Рисковете около икономическата перспектива пред еврозоната се запазват“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още