fallback

Португалското правителство спечели вот на доверие

„Оставащите десет месеца от програмата са пълни с предизвикателства“, поясни премиерът Коелю

22:46 | 30.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател

Премиерът по време на дебатите. Снимка: Ройтерс

Португалското правителство на премиера Педро Пасуш Коелю спечели ясно вот на доверие в парламента. Всички членове на коалицията гласуваха във вторник в Лисабон в подкрепа на кабинета. Опозиционните социалисти и две други леви партии гласуваха против и критикуваха мерките за икономии на правителството, предава Ройтерс.

Малко преди гласуването премиерът се изказа за пореден път за условията за спасителния пакет, с който страната се спаси от фалит. „Наистина оставащите десет месеца от програмата за помощ са пълни с предизвикателства“, заяви Пасуш Коелю. „Но ние със сигурност вече не сме толкова слаби".

Това ще наложи спазването на договорените съкращения на разходите. Има също доказателства, че икономиката е близо до точката на обрат.

Португалия е в най-тежката си криза от седемдесетте години на миналия век. Икономиката на страната от еврозоната ще се свие през тази година с 2,3 на сто. За 2014 г. се очаква лек ръст.  

Преди няколко дни шестима нови министри станаха част от състава на португалското правителство, като така общият брой на ведомствата се увеличава от 12 на 14, а представителите на Народната партия в кабинета стават четирима. Промените целят както стабилизиране на правителството на премиера Коелю след настъпилата политическа криза, така и успешното реализиране на спасителната програма на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:58 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още