fallback

Кой ще наследи Петер Льошер начело на Siemens

Решението за съдбата на мениджъра може да бъде взето още в сряда

08:50 | 29.07.13 г.
Автор - снимка
Създател

Столът на главния изпълнителен директор на водещия германски технологичен концерн Siemens Петер Льошер се клати все по-силно. Намиращият се от шест години начело на компанията австриец проигра доверието не само в бизнеса, но и на финансовите пазари с цяла серия от низходящи ревизии на резултатите, пише в свой анализ Die Welt.

Решението за бъдещето на Льошер, който беше нает от компанията преди шест години, за да даде тласък на бизнеса и беше представен като герой, който ще изведе компанията от огромния скандал с подкупи, може да бъде взето идната сряда на срещата на борда, председателстван от Герхард Кроме – също доста спорно име.

"Основният въпрос е дали Кроме иска компанията да поеме малко въздух с раздялата си с Льошер", казва вътрешен източник. За възможните членове на борда още през уикенда са заседавали висшите служители и акционерите.

В случай, че се вземе решение Льошер да освободи поста си, има два варианта: за мястото веднага да се определи наследник, като с оглед на трудното положение вътрешни кандидати от Siemens с добри познания по структурата на концерна имат най-добрите шансове. Топ фаворитите са главният финансов директор Джо (Йозеф) Кезер и директорът на промишленото подразделение Зигфрид Русвурм.

Има и втори възможен вариант: председателят на Надзорния съвет Герхад Кроме, който доведе Льошер в компанията в навечерието на скандала за корупция в Siemens, поне временно може да поеме позицията на главен изпълнителен директор за преходен период и да напусне временно своя контролен пост. По отношение на дружественото право това е възможен вариант.

Най-известният пример в това отношение е оставката на бившия директор на Infineon Улрих Шумахер, който през 2004 г. напусна, а мястото му временно бе заето от председателя на Надзорния съвет Макс Дитрих Клей.

Според вътрешни източници 70-годишният Кроме може би иска да покаже по някакъв начин, че все още дърпа конците на Siemens. Льошер може да бъде пионка в този случай, изкупителна жертва, ако се стигне до оставката му.  При това Кроме, който бе принуден да подаде оставка от борда на директорите на ThyssenKrupp след масивна критика за дейността му, е противоречива фигура и в Siemens. В рамките на Борда се чуват все повече гласове срещу Кроме, а от страна на Siemens липсва какъвто и да е официален коментар. Лидерът в германската икономика Siemens, чиито продукти варират от газови турбини за бързи влакове до слухови апарати, страда сериозно от забавеното глобално търсене, в резултат на което германският износ се свива все повече от май 2009 г. насам. Льошер бе принуден да остави на заден план стратегията за повишаване на годишните продажби до 100 млрд. евро през 2012 г., обявявайки вместо това план за намаляване на разходите с 6 млрд. евро през следващите две години, за да е конкурентен концернът с компании като General Electric. Планът, който според германските синдикати може да засегне 10 000 работни места, имаше за цел да увеличи маржа на Siemens, което да доведе до ръст на оперативната печалба от 9,5% до 12 на сто през 2014 г.

От около година постоянно се появяват спекулации, че Siemens и ThyssenKrupp може да засилят сътрудничеството си, като дори може да се стигне до сливане. Такива информации редовно се опровергават от компаниите, но слуховете са упорити.

Предвестник за евентуалното напускане на Льошер е цената на акциите. Когато в четвъртък беше обявено, че поставените цели няма да бъдат постигнати и през 2014 г., акциите на компанията загубиха до осем процента от стойността им. Леко възстановяване имаше в петък само заради съобщението, че бордът на директорите ще заседава за бъдещето на компанията и на самия Льошер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още