fallback

Air France-KLM сви загубата до 163 млн. евро през второто тримесечие

Компанията ще предприеме допълнителни мерки за преструктуриране още тази година

13:15 | 26.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Air France-KLM отчете загуба през второто тримесечие заради бизнеса с превозите на средни разстояния и карго операциите, които продължават да страдат от слабата икономика, предаде АП.

Авиокомпанията съобщи, че за периода април-юни е на червено със 163 млн. евро. Загубата обаче значително се е свила спрямо същия период на миналата година, когато възлезе на 897 млн. евро заради разходите около съкращенията на персонал.

От компанията коментират, че „обратът при полетите на средни разстояния и карго операциите отнема повече време, отколкото се очакваше“. В тази връзка още през тази година ще бъдат взети допълнителни мерки.

Приходите на Air France-KLM за второто тримесечие също са изпаднали в стагнация. Компанията отчете по-силен трафик на пасажери, но по-ниска печалба от един пасажер. В резултат приходите отчитат леко повишение от 1,2% до 6,58 млрд. евро. Нетният дълг се е понижил леко от 5,97 млрд. евро към края на миналата година до 5,3 млрд. евро към края на юни.

Слаб спад е отчетен и при оперативните разходи, но той се определя предимно от по-ниските разходи за гориво.

Авиолиниите изпълняват тригодишен план за преструктуриране и се надяват да засилят позициите си, като изплатят дълговете и редуцират разходите за персонала.

Air France-KLM се затруднява да конкурира нискотарифните авиокомпании и се очаква да съкрати около 5 хил. души от общо 49 хил. души персонал. Компанията посочва, че изпълнението на плана върви по график, въпреки тежките икономически условия.

Превозвачът очаква оперативната печалба да се подобри леко през второто полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
fallback