fallback

Разочароващи финансови отчети натежаха на европейските индекси

Въпреки че очакванията за икономическия растеж се подобряват, това все още не се е пренесло върху корпоративните резултати, според анализатор

19:32 | 25.07.13 г.

Индексите на основните европейски пазари приключиха с понижения заради разочароващи финансови отчети на редица компании, предаде Bloomberg.

В края на сесията общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,5 на сто до 299 пункта, като по-рано спадът надвиши процент. Вчера индексът се повиши до най-високото ниво от 30 май, след като данните от Германия потвърдиха, че икономиката е основният двигател на възстановяването на производствения сектор в еврозоната.

Германският DAX 30 се понижи с 0,96% до 8 299 пункта, британският FTSE 100 изтри 0,49% до 6 588 пункта, а френският CAC 40 отписа 0,17% до 3 956 пункта.

Акциите на BASF поевтиняха най-силно от април 2012 г., след като компанията съобщи, че постигането на финансовите цели за цялата година е много по-голямо предизвикателство, отколкото се е очаквало.

Акциите на ABB записаха най-големия спад от три месеца, след като печалбата на компанията се размина с очакванията на анализаторите.

“Очакванията за финансовите резултати на европейските компании падат на фона на намаляващото доверие в еврозоната”, коментира пред информационната агенция Джъстин Стюарт от Seven Investment Management. “Въпреки че очакванията за икономическия растеж се подобряват, това все още не се е пренесло върху корпоративните резултати или перспективите пред тях”, допълва той.

Инвеститорите се повлияха и от данните за подадените през миналата седмица молби за обезщетения при безработица в САЩ. Броят им се е увеличил със 7 хиляди до 343 хиляди заявления, докато експерти очакваха да се увеличат до 342 хиляди.

Оповестените днес правителствени данни показват още, че продължаващите молби за помощи намаляват със 119 000 до сезонно изгладените 2,99 млн. в седмицата до 13 юли.

Сред губещите позиции се наредиха и акциите на Commerzbank, които изтриха 1,7 на сто, след като банката отписа стойността на кредитен портфейл за банкрутиралия Детройт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още