fallback

Печалбата на Credit Suisse за второто тримесечие скочи с 33%

Ограничаването на разходите и силното представяне на инвестиционното звено изведоха до значителен ръст банковия гигант

13:28 | 25.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Печалбата на Credit Suisse Group AG е нараснала с 33 на сто през второто тримесечие, след като швейцарскипят финансов гигант ограничи разходите си и получи подкрепа от силното представяне на инвестиционното си звено, предава MarketWatch.

Печалбата преди данъци на отговарящото за инвестициите подразделение на банката е скочила повече от два пъти за разлика от частното банкиране за заможни клиенти, което е отбелязало отстъпление.

В резултат на финансовата криза Credit Suisse ограничи някои от агресивните си политики що се отнася до инвестиционното си звено, въвеждайки сравнително строг регулаторен режим. Приблизително преди една година швейцарската централна банка посочи, че Credit Suisse се нуждае от допълнителни мерки за укрепване на капиталовото си състояние с цел избягване на евентуални бъдещи загуби.

Базираната в Цюрих Credit Suisse заяви, че съотношението на капиталовата ѝ адекватност от първи ред се е увеличило до 15,3% – в норма спрямо международните правила, известни като Базел III.

Междувременно от банката обявиха също, че продължават програмата си за ограничаване на разходите, която ще бъде разширена с още 4,4 млрд. франка (4,7 млрд. долара) до края на 2015 г. Служителите на банката на пълно работно време са намалели до 46 300 през второто тримесечие спрямо 48 200 за същия период на миналата година.

Нетната печалба на компанията е нараснала до 1,05 млрд. франка в сравнение с 788 млн. франка година по-рано. Нетните приходи са скочили до 7 млрд. франка от 6,3 млрд. франка преди 12 месеца. Възвръщаемостта на собствения капитал за периода пък е 10,1%, съобщиха още от банката.

Вследствие на сключената наскоро данъчна спогодба между Швейцария и Великобритания печалбата преди данъци на звеното за частното банкиране за заможни клиенти е достигнала 917 млн. франка. Резултатът е с 6% надолу в сравнение с година по-рано.

Credit Suisse, както и другата голяма банкова институция, базирана в Базел - UBS AG, играят важна роля в швейцарската икономика. Двете компании са подложени на постоянен натиск за намаляване на риска чрез поддържане на значителна капиталова адекватност във времената на криза в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още