fallback

Надеждите за икономическо съживяване окрилиха европейските борси

Пазарите на Стария континент регистрираха почти осемседмичен пик след по-добри от очакваното икономически данни

19:32 | 24.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Признаци на икономическо възстановяване в Германия и останалата част от еврозоната помогнаха на европейските борси да отчетат скокове в сряда. Пазарите на Стария континент регистрираха почти осемседмичен пик след по-добри от очакваното икономически данни, предаде MarketWatch.

По време на днешната сесия водещият германски индекс Dax отново преодоля границата от 8400 пункта. Бенчмаркът обаче приключи сесията си с дневно увеличение от 0,78% до 8379,11 пункта, след като с течение на деня приходите значително намаляха. MDAX натрупа 0,48% до 14191,07 пункта, а TecDax се повиши с 0,80% до 999,55 пункта.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 добави 0,6% до 301,10, като затвори на най-високото си равнище от късния май. В Лондон FTSE 100 спечели 0,4% до 6 620,43 пункта, а в Париж CAC 40 добави 1,01 на сто до 3962,75 пункта.

Пазарите бяха окрилени от положителните икономически данни от еврозоната. Икономиката в единната валутна зона се върна обратно към ръста през юли. Икономическата активност в еврозоната излиза на територията на разширяване през юли за пръв път от януари 2012 г. насам. Активността в Германия и Франция, двете най-големи икономики в еврозоната, също се е увеличила през юли, като компаниите от частния сектор в двете страни са се представили по-добре и от предварителните прогнози.

Съвкупният индекс на бизнес активността във Франция изкачи 17-месечен връх при 48,8 пункта през юли от 47,4 пункта през миналия месец. Данните за съвкупния показател в Германия достигат 52,8 пункта от 50,4 пункта през юни. За MarketWatch това е ясен признак, че валутният съюз излиза от най-продължителната рецесия от основаването си досега.

„Това са много силни числа, изненадващата сила е повсеместна“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. „Германия води растежа при силно разширяване в производството и услугите във Франция, която бе слабото място в тези изследвания, като производството дори се е върнало към ръст“, добави той. 

Сред отделните стойности преди всички потопът от тримесечните данни се погрижиха за движения. Daimler утрои нетната си печалба, но на фондовата акцията потъна надолу като влакче в увеселителен парк. Първо те нараснаха, а след това отчетоха спад с до 2,4%. В крайна сметка обаче книжата приключиха сесията с ръст от 1,4 на сто. Цифрите не бяха изненада, каза дилър. "Изявленията на изпълнителния директор Дитер Цетче не съдържаха нищо ново." Акциите на Daimler са се повишили през последните три месеца с почти 29 на сто, докато през същия период DAX е нараснал само с 8,6 на сто.

Сред печелившите бяха и книжата на HeidelbergCement, след като анализатори на  JP Morgan повишиха препоръките от „надценено“ на „неутрално“. Книжата скочиха с 3,2 на сто. Lufthansa също отчете ръст – от 3,1 на сто и така компенсира загубата от предишните дни, което бе обяснено от дилърите с технически фактори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:35 | 31.08.22 г.
fallback