fallback

Президентът на Португалия отхвърли предсрочните избори

Управляващата коалиция трябва да остане на власт и да положи всички усилия за решаване на политическата криза, коментира Анибал Каваку Силва

09:11 | 22.07.13 г.

Предсрочните избори не са вариант за Португалия към този момент. Това заяви президентът на страната Анибал Каваку Силва, цитиран от Ройтерс.

Неговата позиция е, че дясно центристката коалиция на премиера Педро Пасош Куелю, която е начело на страната, трябва да остане на власт и да положи всички усилия за решаване на политическата криза, както и да гарантира и успешното изпълнение на спасителната програма за португалската икономика.

След като управляващите в Португалия не успяха да постигнат консенсус с опозицията в лицето на социалистите по отношение на политиките си, страната беше заплашена от провал на изпълнението на спасителната програма, съобщи Bulgaria on Air.

Президентът Каваку Силва обаче заяви, че е получил гаранции от управляващите, че ще успеят да изпълнят мандата си до 2015 г. Те са уверили освен това, че спасителната програма ще бъде изпълнена успешно, което ще позволи на Португалия да се върне на пазарите.

След като очевидно не може да бъде постигнат цялостен политически консенсус за излизане от кризата, единствената алтернатива е сегашното правителство да изпълни мандата си. Нужна е обаче по-голяма сплотеност и солидарност в рамките на коалицията.

Анибал Каваку Силва не коментира плановете на министър-председателя премиера Педро Пасош Куелю за промени в кабинета. Управляващата коалиция има солидно мнозинство в парламента. Това й позволи миналата седмица да преодолее лесно поискания й вот на недоверие.

Управляващите от партията на Социалните демократи заявиха, че правителството ще продължава да прави всичко възможно Португалия да постига поставените й фискални цели, за да приключи спасителната програма. Срокът за това е средата на 2014 г., а програмата е на стойност 78 млрд. евро.

Мерките за икономии обаче са в основата на най-тежката рецесия в страната от 70-те години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:37 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още