fallback

Енрико Лета: Да не допускаме Лондон да напусне ЕС

Съюзът подценява риска да се случи това, смята италианският премиер

09:02 | 17.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Италианският премиер Енрико Лета, който пое управлението на страната преди няколко месеца, предупреди във вторник, че съществува "огромен риск" Великобритания да напусне Европейския съюз през следващите няколко години и призова другите страни да действат, за да не се допусне това, предаде "Ройтерс".

"Убедени сме, че в страните от ЕС, ние подценяваме риска Обединеното кралство да излезе от Европа. Смятам, че има огромен риск", заяви Енрико Лета в отговор на журналистически въпрос, след лекция в кралския институт за международни отношения Chatham House. 

"Трябва да сме много предпазливи... и да подготвим дискусия в опит да предотвратим този риск", добави Лета, който започна двудневно посещение във Великобритания.

Британският премиер Дейвид Камерън, чиято Консервативна партия напоследък губи популярност в социологическите анкети преди изборите през 2015 г., е подложен на натиск от евроскептиците в своята партия и от възхода на Партията за независимостта на Обединеното кралство (UKIP), която заложи на антиевропейските нагласи и обещава напускане на ЕС, посочва агенцията.

Камерън обеща до края на 2017 г. да бъде организиран референдум за продължаване на членството на Лондон в ЕС, ако партията му продължи да управлява след изборите през 2015 г. и ако успее да спечели отстъпки за отношенията на Великобритания с ЕС. 

В Лондон Енрико Лета говори и за икономическите трудности пред Италия. По думите му приоритет за третата по големина икономика е eврозоната е да изгради устойчива среда по отношение на публичните си финанси. Лета подчерта и значението на фискалната консолидация и структурните реформи в оздравителния процес. Той определи младежката безработица като най-големия кошмар в неговата работа, предаде Bulgaria On Air, позовавайки се на Ройтерс.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
fallback