fallback

Ал Файед продаде Фулъм на американски милиардер

Мой приоритет е да осигуря стабилно бъдеще на клуба и стадиона във Висшата лига, заяви новият собственик Шахид Кан

10:48 | 13.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Собственикът на футболния отбор от английската Висша лига Фулъм Мохамед Ал Файед е продал клуба на американския милиардер Шахид Кан, който има бизнес с автомобилни части и е собственик на Jacksonville Jaguars от националната футболна лига на САЩ, съобщава Financial Times. Подробности по сделката не бяха обявени.

“Моето време начело на Фулъм един ден ще приключи и мисля, че този ден е дошъл”, заяви 84-годишният Ал Файед, което е и бивш собственик на лондонския магазин за луксозни стоки Harrods.

“Моментът е добър, защото в лицето на Шахид Кан намерих човек, който да поеме отговорността и честта, на която аз се радвах начело на клуба от 1997 г. Фулъм ще бъде в добри ръце при Кан, чийто успехи в бизнеса и спортна страст са очевидни.”

През миналата година Кан не намираше за привлекателна инвестициятаа във футболен клуб на Острова заради липсата на ограничения върху заплатите, каквато има в щатските спортни лиги. Оттогава насам обаче Висшата лига въведе система за контрол, на която пък Ал Файед се противопоставяше. Европейската футболна централа УЕФА също инициира система за финансов феърплей. “Мой приоритет е да осигуря стабилно бъдеще на клуба и стадиона във Висшата лига, с което сегашните и бъдешите фенове да могат да се гордеят”, каза Кан, който е от пакистански произход. Клубът планира разширение на своя Craven Cottage от 25 700 на 30 000 места.

Основаният през 1879 г. Фулъм в момента е най-старият английски клуб във Висшата лига, в която играе за 13-ти пореден сезон, като през последния основен голмайстор бе българският нападател Димитър Бербатов.

Най-големите успехи на отбора са финалът за купата на УЕФА през 2010 г., загубен от Атлетико Мадрид и финалът за купата на Англия през 1975 г., загубен от Уест Хям. Някой от водещите клубове във Висшата лига вече са американска собственост – фамилията Глейзър е собственик на Манчестър Юнайтед, Стан Крьонке е мажоритарен собственик на Арсенал, Fenway Sports Group закупиха Ливърпул, а Ранди Лернер инвестира в Астън Вила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
fallback