fallback

Данните за китайския износ разочароваха европейските пазари

Засилват се опасенията, че китайската икономика ще се забави още повече заради свитото вътрешно търсене

19:20 | 10.07.13 г.

Със спадове на индексите на основните европейски пазари приключи днешната сесия, след като днес стана ясно, че китайският износ е регистрирал спад, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,1% до 294 пункта. Вчера индексът достигна най-високата си стойност от 10 юни, след като Alcoa постави началото на сезона на отчетите в САЩ. Компанията публикува по-добри от очакваното финансови резултати.

От началото на годината общоевропейският индекс се е повишил с 5,2%, сочат изчисленията на информационната агенция.

В края на днешната сесия DAX 30 в Германия се понижи с 0,11% до 8 049 пункта, във Великобритания FTSE 100 изтри 0,12% до 6 505 пункта, а във Франция CAC 40 отписа 0,07% до 3 841 пункта.

“Данните за вноса и износа на Китай показаха изненадващ спад, което засили опасенията, че икономиката на страната се забавя заради спад не само на външното, но и на вътрешното търсене”, коментира пред информационната агенция Гари Дуган от Coutts & Co. “Това ще е тест докъде ще стигне правителството и дали ще пожертва краткосрочния растеж в името на постигането на по-дългосрочни цели”, допълва той.

Данните на китайските митници сочат, че през юни износът на страната е паднал с малко над 3 на сто на годишна база, докато очакванията на икономисти бяха за ръст от около 3,7 на сто. Вносът се е свил с 0,7% за същия период на фона на очакванията за ръст от 6 на сто.

Тази вечер ще бъде публикуван протоколът от заседанието на Федералната комисия по откритите пазари от 2 юни. След срещата тогава председателят на Фед Бен Бернанке съобщи, че централната банка на САЩ може да започне да отдръпва стимулите за икономиката още през тази година, ако възстановяването на икономиката продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:16 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още