fallback

Доходността по френските държавни облигации се повиши

Страната набра близо 8 млрд. евро от дългосрочни ДЦК, но тенденцията за спад в доходността бе прекъсната

16:40 | 04.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Франция емитира днес дългосрочни държавни облигации на обща стойност 7,99 млрд. евро, съобщиха от агенцията France Tresor, подчинена на министерството на икономиката на страната и управляваща държавния дълг и свободните средства, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Срещу облигации с матуритет през 2023 г. бяха получени 5,36 млрд. евро при доходност от 2,32% годишно, след като на предишния аукцион на книжа със същия срок на погасяване доходността бе само 2,04%.

От облигации с матуритет през 2027 г. бяха набрани 2,63 млрд. евро при доходност от 2,84% годишно спрямо 2,58% на миналия аукцион на книжа със същия срок на погасяване.

От France Tresor подчертаха, че презаписването е надхвърлило предварителните очаквания и за двете емисии. Сумата от близо 8 млрд. евро бе горната граница на очаквания от министерството на икономиката диапазон за привличане на средства от пазарите.

Анализаторите оценяват високо емисиите, но са леко притеснени от повишаването на доходността по 10-годишните облигации, тъй като от края на миналата година доходността по почти всички френски държавни ценни книжа се понижаваше стабилно, а инвеститорите ги смятаха за надеждно вложение.

През тази година френското министерство на финансите планира да емитира ДЦК на обща стойност 169 млрд. евро, като през 2012 г. тo набра от пазарите 178 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:33 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още