fallback

Португалците излизат на общонационална стачка

Премиерът Педру Пасош Коельо наложи драстични икономии, за да може Португалия да се върне достъпа до финансовите пазари

11:51 | 27.06.13 г.

Двата водещи синдиката в Португалия свикват общонационална стачка днес срещу провежданите мерки за икономии. Четвъртата за последните две години стачка срещу правителствената политика се провежда под лозунга „Достатъчно обедняване и експлоатация“, предаде Ройтерс, цитирана от телевизия Bulgaria on Air.

Очаква се стачните действия да засегнат обществения транспорт, но да не срещнат широк отзив в частния сектор. 

Стачката, която е втората, организирана съвместно от водещите португалски синдикати, е с искания за повече работни места, по-добри заплати и работнически права. Тя изпраща ясно послание към правителството, че обществото отдава икономическия спад и рекордната безработица именно на прилаганите съкращения на разходи и увеличения на данъци.

Безработицата сред младите в страната достигна рекордните 42%.

“Трябва да спрем да мислим, че нашето бъдеще е мрачно, да не спираме да вярваме, да се борим и да искаме. Бъдещето не е розово, но аз ще бъда наоколо, за да се уверя, че ще се подобри. Общата стачка не цели просто да кажем, че искаме различна политика. Тя е за да кажем, че се нуждаем от ново правителство, защото това е практически мъртво”, коментира 24-годишната Катарина Виейра, която е безработна.

Премиерът Педру Пасош Коельо наложи драстични икономии, за да може Португалия да се върне достъпа до финансовите пазари, след като получи спасителен заем, само за да види ново покачване на доходността на своите облигации през този месец.

Основният аргумент на правителството беше, че до средата на 2014-а година ще успее да се измъкне от спасителната програма на стойност 78 милиарда евро. Съгласно нея Лисабон трябва да намали публичния си дефицит до 5,5% от БВП през тази година от миналогодишните 6,4%, а до 2015-а година дефицитът трябва да се свие до 2,5 на сто. Правителството вече показа, че е по-склонно да занижи заложените в програмата цели, отколкото да се откаже напълно от икономиите.

Въпреки рекордно ниското ниво на одобрение сред обществото, управляващата коалиция има удобно мнозинство в парламента и е практически имунизирана срещу призивите на опозицията да се откаже от властта, благодарение и на подкрепата на президента Анибал Кавако Силва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още