fallback

Най-вероятно ЕЦБ ще запази гъвката си парична политика

Беноа Кьоре, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, смята, че в близко бъдеще банката няма да променя курса на паричната си политика

17:07 | 25.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (ЕЦБ) не възнамерява да слага край на гъвкавата си парична политика. Това заяви Беноа Кьоре, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, цитиран от MarketWatch.

Изказването си банкерът направи на конференция в Лондон, организирана от списание Euromoney. Думите му идват след опитите на пазара да осмисли плана на Федералния резерв на САЩ за намаляване на програмата си за количествени улеснения.

С мнението си Кьоре не иска да дава прогнози дали ЕЦБ ще промени паричната си политика в еврозоната в близко бъдеще. „Евентуален завой в паричната политика няма да бъде оправдан от настоящите икономически условия“, казва той. Според него тази година икономическият растеж ще остане слаб, а инфлацията ще бъде под целта на ЕЦБ от 2% на година.

„Няма съмнения, че при тези обстоятелства „изходът“ е далеч и със сигурност ще запазим сегашната си гъвкава парична политика“, добави още банкерът.

Той поясни, че тези обстоятелства „не са постоянни“. Според него е много вероятно лихвените проценти да се покачат, ако паричната политика се затегне или ако се увеличи рискът в световен мащаб, или пък заради други външни събития.

В началото на месеца Беноа Кьоре заяви, че потокът от пари, излят на пазарите от централните банки на някои от най-големите световни икономики с цел стимулиране на растежа, не трябва да води до увеличаване на протекционизма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още