fallback

Напрежението в Гърция разклати европейските пазари

Демократичната левица оттегли подкрепата си за правителството на Самарас заради споровете около закриването на държавните радио и телевизия

19:28 | 21.06.13 г.

Европейските акции приключиха с четвърти пореден ден на спад заради напрежението около гръцкото правителство, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Europe Stoxx 600 изтри 0,9% до 281 пункта. В Германия DAX 30 се понижи с 1,76% до 7 789 пункта, във Великобритания FTSE 100 отчете спад от 0,71% до 6 116 пункта, а във Франция CAC 40 отписа 1,11% до 3 658 пункта.

В Гърция основният борсов индекс се понижи с близо 6 на сто, а секторният банков индекс отписа 7,5% от стойността си, като National Bank of Greece SA изтри над 11% от пазарната си оценка, което е най-големият спад от октомври миналата година.

Днес най-малката партия от гръцката управляваща коалиция – Демократичната левица, оттегли подкрепата си за правителството на Андонис Самарас заради споровете около затварянето на държавните радио и телевизия, като министрите й напуснаха постовете си, съобщи британският в. Guardian.

Депутатите от партията подкрепиха предложението да оттеглят подкрепата си за кабинета, но още не са решили как да действат при парламентарните гласувания. Андонис Самарас все пак запазва парламентарно мнозинство, но преднината му е само с 3 места.

Лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелас декларира, че Гърция не се нуждае от нови избори в момента и че партията му ще продължи да подкрепя усилието за задържането на страната в еврозоната, което предполага, че управляващите няма да срещнат спънки при парламентарните  гласувания.

Късно снощи обаче премиерът Самарас посочи, че е готов да продължи без Демократичната левица и допълни, че за Гърция е най-важно да продължи да работи по мерките за бързо излизане от кризата.

Пред Bloomberg обаче Тобиас Бритч от Meriten Investment Management  коментира, че политическата ситуация в Гърция няма да доведе до повишаване на несигурността. “Не смятам, че Гърция има проблеми, каквито имаше миналата година. Единствено ако се стигне до нови избори, това може да бъде голям проблем. А пазарите ще продължи да влияе темата за редуцирането на ликвидността от Федералния резерв”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:22 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още