fallback

Франция прави „черен“ списък на държавите, отказващи автоматичен обмен на данни

Инициативата е част от мерките на френските власти за по-строго данъчно законодателство и увеличаване на приходите в бюджета

16:04 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Държавите, които отказват да обменят автоматично банкови данни, от 2016 г. ще бъдат включени във френски „черен списък на страни и територии“, нежелаещи да сътрудничат със световната общност във фискалната област, съобщи ИТАР-ТАСС.

Долната камара на френския парламент одобри поправка на закон в този смисъл, предложена от правителството на страната с цел прилагане на по-строго данъчното законодателство.

През септември 2015 г. между Франция и САЩ трябва да започне прилагането на американския Закон за изпълнението на данъчните изисквания от чуждестранните притежатели на сметки (Foreign Account Tax Compliance Act – FATCA), който влезе в сила в САЩ от началото на годината.

„Благодарение на такива действия Франция ще може да се концентрира върху изпълнението на основната задача и да запази инициативата в дейността по разпространяването на принципите на финансовата прозрачност“, подчертават от френското правителство.

През 2010 г. Франция създаде „черен списък“ на страните и териториите, които не са подписали с нея договор за сътрудничество в данъчната област, в който бяха включени 18 имена. Впоследствие те бяха свити до 8 – Ботсвана, Бруней, Гватемала, Монсерат, Науру, Ниуе, Маршаловите острови и Филипините.

Водещите европейски държави – Германия, Франция, Великобритания, Испания и Италия – вече изпратиха до Европейската комисия общо искане да бъде разрешен в Европейския съюз автоматичният обмен на банкови данни според принципите, залегнали във FATCA.

Според оценки на френските законодатели държавната хазна губи ежегодно между 40 млрд. и 80 млрд. евро заради избягването на данъчно облагане от страна на нейни поданици.

Властите в страната разчитат, че благодарение на по-строгото данъчното законодателство ще успеят още през тази година да осигурят допълнителни 2-2,5 млрд. евро за бюджета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:26 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още