fallback

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се понижи до 19,5 млрд. евро

Данните за април отстъпиха спрямо рекорда постигнат през март

14:07 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната отстъпи от достигнатото най-високо ниво в историята през април, предава MarketWatch.

Салдото по текущата сметка – основен индикатор за финансовите позиции на дадена икономика, се е понижило до 19,5 млрд. евро през април, след като отбеляза най-добрия си резултат в историята през март – 25,9 млрд. евро. Данните на Европейската централна банка (ЕЦБ) са коригирани спрямо сезонните изменения и отчитат броя на работните дни през всеки месец.

Излишъкът в рамките на 17-членния валутен блок за април е в размер на 18,1 млрд. евро, което е спад в сравнение с отчетените през март 22,5 млрд. евро. Резултатът е ясен сигнал, че еврозоната продължава да изнася повече, отколкото да внася.

Макар данните да сигнализират за подобряване при износа в някои държави в еврозоната, те подчертават и негативните ефекти, които строгите икономии и продължаваща рецесия имат върху вътрешното търсене във валутния блок.

Според оповестените по-рано през този месец официални данни на Евростат продажбите на дребно в еврозоната са отбелязали отстъпление с 0,5 на сто на месечна и с 1,1% на годишна база през април.

Данните на ЕЦБ показват още, че излишъкът по текущата сметка на валутния блок за завършващия през април 2013 г. 12-месечен период съставлява 1,8 на сто от БВП. За сравнение година по-рано индикаторът е бил на ниво от 0,4%.

Междувременно еврото се търгува почти без изменение спрямо щатския долар в петък. Единната европейска валута остава под натиск след изявлението на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, което се очаква да продължи да подкрепя търсенето на зелените пари.

EUR/USD достига 1,3225, което е минимален ръст от 0,0004 цента или 0,03 на сто.

Доларът получи подкрепа, след като Бернанке заяви в сряда, че щатската централна банка може да започне с поетапното си намаляване на размера на изкупуваните активи до края на 2013 г. Председателят на Фед изтъкна също, че ако икономиката се развива според очакванията програмата за количествените улеснения може да бъде напълно преустановена до средата на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 02.09.22 г.
fallback