fallback

Разнопосочен край за търговията на Стария континент

На търговията натежеха данните за спад на резервациите на нови автомобили в Европа

19:19 | 18.06.13 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските пазари приключиха сесията оцветени в червено и не можаха да се заразят от оптимизма на пазарите отвъд Океана. В САЩ очакват положителни новини от срещата на Федералния резерв.

На Стария континент обаче натежаха данните за спад в автомобилния сектор. Данните на асоциацията на европейските производител на автомобили показаха 20-годишно дъно на новите регистрации на автомобили в Европа.

Това предизвика и сериозен спад на цените на акциите на автомобилните компании, търгувани в Европа. Акциите на Daimler загубиха 1,4% от стойността си и търговията се извършваше на цена малко над 47 евро. С над 1% е спадът и за книжата на BMW, чиято цена достигна ниво около 70 евро на брой.

Загуби записа и един от най-големите производители – Volkswagen, чиито акции поевтиняха с 1,5 на сто до цена 162 евро за брой.

Stoxx Europe 600 записа понижение от по-малко от 0,1% и затвори сесията на стойност от 293,31 пункта, пише Market Watch. Сред най-големите губещи компании, част от индекса, е Danske Bank, чиито акции поевтиняха с почти 6 на сто, след като датските банкови регулатори поискаха промяна в модела на оценяването на риска, използван от институцията.

Във Великобритания обаче акциите на банките и на хотелския оператор Whitbread станаха причина за ръст на FTSE 100 с 0,7% до 6 374,21 пункта.

Whitbread съобщи за почти 14% ръст на продажбите, благодарение на топлото време на Острова. В резултат акциите на компанията поскъпнаха с почти 4 на сто до цена от 3 хил. пенса.

По време на търговията в Лондон пазарната капитализация на HSBC се повиши с 3 на сто до цена от 696 пенса. Причината е съвет от страна на Citigroup за покупка на акции на банката, позовавайки се на слабите резултати на банката досега.

Индексът на германската борса DAX затвори сесията с ръст от 0,2% до стойност от 8 229,51 пункта. Френският CAC40 записа слабо понижение от 0,1% до 3 860,55 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:38 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още