fallback

От 20 юни влизат в сила по-строги европейски правила за рейтинговите агенции

Финансовите институции ще трябва да засилят собствените си оценки за риска, а рейтинговите агенции ще публикуват оценките съгласно календар

15:26 | 18.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

От 20 юни влизат в сила по-строгите правила за работата на рейтинговите агенции в Европейския съюз, съобщи Европейската комисия (ЕК). Целта е агенциите да станат по-отговорни в действията си, както и да се подобри процесът по присъждането на рейтинги, посочват от институцията.

Еврокомисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние изрази доволството си, че новото законодателство влиза в сила само около година и половина след като ЕК направи предложението за затягане на правилата за работа на агенциите.

„Съгласно новото законодателство агенциите за кредитен рейтинг ще трябва да бъдат по-прозрачни и отговорни, когато оценяват държавите. Новите правила ще допринесат и за засилването на конкуренцията в индустрията, която в момента е доминирана от няколко играчи на пазара“, коментира още Барние.

„Това е важна стъпка за възстановяването на финансовата стабилност и доверието във финансовите институции и ще помогне да се избегнат бъдещи кризи“, заключи още еврокомисарят.

Оценките на рейтинговите агенции имат пряко въздействие върху инвеститорите, кредиторите, емитентите и правителствата, отбелязват от ЕК. „Въпреки приемането на европейското законодателство в областта през 2009 г. и 2010 г., развитието на събитията в контекста на дълговата криза показва необходимостта от подобряване на регулаторната рамка“, допълват от Брюксел.

Новото законодателство е съобразено с препоръките на Г20 и предвижда да се намали зависимостта от външните рейтинги, като финансовите институции ще трябва да засилят собствените си оценки за риска.

Европейските надзорни органи също така ще избягват препратки към външни кредитни рейтинги, а когато е уместно дори ще премахват подобни оценки, ако има риск от създаването на механични въздействия, поясняват от комисията.

Според новите правила рейтинговите агенции ще трябва да подготвят календар, в който ясно да е посочено кога смятат да публикуват оценките си за дадена държава-членка на Европейския съюз (ЕС). Ще се позволява да се публикуват до три актуализации на кредитен рейтинг на една държава годишно, освен ако няма някакви изключителни обстоятелства.

Рейтингите освен това се изисква да бъдат публикувани в петък след края на работния ден, а инвеститорите и държавите да бъдат информирани за основните факти около оценките, целта на което е да се улесни по-доброто разбиране на кредитните рейтинги.

Всички налични кредитни рейтинги ще се публикуват в единна европейска платформа, която се предвижда да заработи от юни 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:40 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още