fallback

Bundesbank вижда забавяне на растежа на Германия

Централните банкери очакват подобряването на пазара на труда да забави ритъма си в близките месеци

16:03 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германската централна банка Bundesbank предупреди в понеделник за възможно забавяне на икономическия ръст в cтраната през летните месеци. Информацията идва на фона на вероятността най-голямата европейска икономика да отбележи значителен ръст през второто тримесечие на тази година, предава Ройтерс.

"Като се има предвид, че данните за поръчките се оказаха малко по-слаби през април, производствените очаквания за следващите месеци неотдавна бяха значително намалени. Същото се отнася и за перспективите за износа в краткосрочен план", отбелязват от Bundesbank в традиционния си месечен доклад.

Централните банкери добавят също така очакванията си, че подобряването на пазара на труда ще забави ритъма си в близките месеци. Германската икономика се е разширила с 0,1% през първите три месеца на тази година, след като рецесията в еврозоната продължава вече шесто поредно рекордно тримесечие. 

През този месец Bundesbank намали прогнозния растеж на икономиката на страната за 2013 г. до 0,3% в сравнение с 0,4 на сто през декември. Очакванията за следващата година пък са за ръст от 1,5%, което е спад спрямо по-ранната прогноза от 1,9 на сто.

Прогнозите за растежа са обект на "увеличаването на динамиката на световната икономика" и страните от еврозоната, които са в рецесия, но "постепенно ще променят пътя си обратно към растеж", се отбелязва още в доклада на Bundesbank.

Европейската централна банка (ЕЦБ) от своя страна запази основния лихвен процент през този месец на рекордно ниското ниво от 0,5%. Президентът Марио Драги заяви тогава, че икономическата активност в еврозоната – най-големият външен пазар на Германия, ще "трябва да се стабилизира и да се възстанови в рамките на годината, макар и със забавена скорост".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:39 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още