fallback

Чешкият премиер подава оставка

Петр Нечас ще понесе последствията от обвиненията в корупция към правителството

08:06 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На фона на свързан с шпионаж и корупция скандал с правителството, късно в неделя чешкият министър-председател Петр Нечас обяви, че ще си подаде оставката. В понеделник той ще направи това, за да поеме своята "политическа отговорност", предава Ройтерс.

Нечас бе принуден да се оттегли сред може би най-големия за Чехия скандал за корупция, незаконен шпионаж и злоупотреба с власт на някои от най-приближените му. Сред тях ключова фигура се оказа началникът на кабинета му Яна Нагьова, която е обвинена в подкупване на депутати и нареждане на агенти от разузнаването да следят определени хора. 

Следователите са разкрили, че, макар и да твърдят, че няма интимна връзка между двамата, Нагьова е поискала да бъде следена и съпругата на премиера, с която той се развежда в момента.

В събота съд в Острава реши, че Нагьова трябва да остане в ареста. Прокуратурата я обвинява в подкупване на политици и незаконно използване на тайните служби за шпиониране на хората. Обвиняемата отрече чрез адвокат отчасти обвиненията. Опозиционните социалдемократи вече поискаха вот на недоверие към правителството, който трябваше да се гласува през следващата седмица.

До оставката си Нечас винаги подчертаваше, че не е направил нищо нечестно и не мисли за оттегляне. Обвиненията в корупция били свързани с политически договорености в рамките на неговата партия, а не следвало да се считат за криминални деяния. Така съгласно конституцията на страната оставка подава и цялото правителство. По този начин Чехия ще навлезе във време на политическа несигурност и преговори между управляващата коалиция, опозицията и президента. Администрацията на Нечас ще продължи да изпълнява задълженията си до назначаването на нов кабинет. Ако след три опита няма правителство или парламентът реши да се саморазпусне, ще се проведат предсрочни парламентарни избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още