fallback

Търговският дефицит на Великобритания се понижи повече от очакваното

Дефицитът в търговията със стоки се е свил до 8,2 млрд. паунда спрямо 9,2 млрд. през март при прогноза за 8,8 млрд.

13:12 | 07.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Еврозоната е пазар за почти половината от британския експорт. Снимка: Ройтерс

Британският дефицит в търговията със стоки e намалял повече от очакваното през април, след като вносът е отчел рязък спад, съобщава Ройтерс.

Службата за национална статистика (ONS) обяви, че дефицитът в търговията със стоки се е свил до 8,224 млрд. паунда спрямо 9,175 млрд. паунда през месец март. Анкетирани от Ройтерс експерти прогнозираха дефицит от 8,8 млрд. паунда.

Дефицитът в търговията със стоки с държави извън ЕС е намалял до 3,414 млрд. паунда през април в сравнение с 3,469 млрд. паунда през март, като резултатът отново е по-нисък от очакванията на експертите от 3,6 млрд. паунда.

Общият търговски дефицит на Великобритания, включително търговията с услуги, се е понижил до 2,579 млрд. паунда в сравнение с 3,249 млрд. през месец март.

През трите месеца до април износът на стоки се е повишил с 0,8 на сто, докато вносът е скочил с 1,1%. Износът на стоки се към ЕС през първото тримесечие е достигнал най-ниското си ниво от второто тримесечие на 2012 г. насам.

Британските търговски показатели за април са в контраст с тези на Германия, публикувани по-рано в петък. Статистиката за най-голямата икономика в Европа показа, че както износът, така и вносът е нараснал повече от очакванията на анализаторите.

Данните за промишленото производство и сектора на услугите във Великобритания отбелязаха ръст през май от 0,5% на производствената активност през второто тримесечие на 2013 г., след като през първите три месеца покачването бе с 0,3 на сто.

Въпреки това перспективите за износа остават мрачни, след като икономиката на еврозоната – пазарът на почти половината от британския експорт - се сви с 0,2% през първите три месеца на 2013 г., засегната от мерките за строги икономии в много държави-членки.

Междувременно стана ясно, че британските граждани очакват инфлацията да се запази през следващата година в рамките на 3,6 на сто – доста над целта от 2%, която Английската централна банка (АЦБ) си поставя.

В двегодишен хоризонт британците очаква инфлация от 3,3%, докато в по-дългосрочен план от 5 години прогнозите са за 3,6 на сто.

Анкетата е проведена от изследователската компания GfK NOP сред 1964 британци в периода 9-14 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:35 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още