fallback

Г. Вуков: Решението на ЕЦБ няма да повлияе на страни като Испания и Португалия

Има много рискове пред японската икономическа програма, твърди финансовият анализатор от „Аларик Секюритис“.

21:09 | 06.06.13 г.

„Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна основния си лихвен процент, като президентът на институцията Марио Драги остава оптимист за икономическото възстановяване на еврозоната през тази година. Това обаче няма да повлияе на тези, които имат най-голяма нужда – малките и средни предприятия в страни като Гърция, Испания, Портигалия“, каза в предаването Investbook на телевизия Bulgaria On Air Георги Вуков, финансов анализатор в „Аларик Секюритис“.

Относно сигналите, че Федералният резерв може да преразгледа монетарната си политика, той обясни, че това би довело до сътресения на пазарите и срив на някои индекси. „Инвеститорите следят много стриктно всеки един протокол от срещите на борда“, посочи Вуков.

Анализаторът определи като изключително смела японската икономическа програма. "Има обаче много рискове, които са заложени в противоречията в документа. Страната ще се опита да повиши доходите, но в същото време обезценява йената. Като цел е заложена инфлация от 2%, но доходността по японските облигации е под 1%. Ако тенденцията се задържи, е много вероятно инвеститорите да поискат по-висока доходност, което от своя страна пък ще постави държавата в неблагоприятна ситуация“, обясни още Вуков.

Вижте целия разговор във видео файла на Bulagaria On Air.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още