fallback

Инвестиционна компания може да изкупи 10% от гръцкия дълг

Офертата на американската Japonica Partners отразява дългосрочната перспектива на компанията за Гърция и прогресът, постигнат от страната

21:48 | 03.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Редица спекуланти направиха големи печалби напоследък, залагайки на гръцки ДЦК, но Japonica Partners, която инвестира в подценени книжа, изуми всички като обяви, че е готова да изкупи близо 10% от гръцкия дълг в обращение, съобщава MarketWatch.

Компанията от Роуд Айлънд заяви, че ще направи първата оферта от частен инвеститор по време на аукцион за европейски ДЦК. „Офертата отразява нашата дългосрочна перспектива за Гърция и прогресът постигнат от страната.“

Japonica Partners е определила минимална цена от 45% от номинала – премия от 15,2% спрямо средната цена от 27 март и 26,5% спрямо цената при преструктурирнето на дълга през декември.

Инвестиционната компания желае да закупи книжа за до 2,9 млрд. евро номинал. Офертата предизвика озадаченост на облигационния пазар, след като трейдърите не са много запознати с компанията, която е основана през 1987 г. от бившия банкер на Goldman Sachs Пол Казариан. „Офертата ще даде възможност на някой голям държател на гръцки ДЦК (инвестирал заради безусловната подкрепа на ЕЦБ да спаси еврозоната) да излезе от инвестицията си на цена, която не би могъл да получи на вторичния пазар.

Покупката на облигациите с най-висока доходност предполага, че тя постепенно ще се приближи до тази в останалата част на валутния съюз, т.е. цената на книжата ще се повиши“, коментира Гари Дженкинс, от анализаторската компания на дългове Swordfish.

Въпреки отстъплението на световните облигационни пазари заради вероятността Федералният резерв да намали покупката на активи, доходността на гръцките облигации спадна рязко от миналата година.

Макар че страната остава парализирана от икономическата депресия, която остави без работа над една четвърт от населението, основният борсов индекс в Атина се е повишил с 12% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:25 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още