fallback

Доходността по 10-годишните италиански ДЦК се повиши на аукцион

Италия набра 5,75 млрд. евро от емисии на 5-годишни и 10-годишни облигации

18:04 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Разходите на Италия за заемане на средства от пазарите нараснаха, след като бяха достигнали 30-месечно дъно на предишния аукцион на 10-годишни държавни облигации, когато сформирането на коалиционно правителство начело с Енрико Лета прекрати двумесечната политическа безизходица, съобщи Bloomberg.

Италианското министерство на финансите набра 3 млрд. евро от емисия 10-годишни облигации при доходност от 4,14%, докато на аукциона на 29 април тя с бе понижила до 3,94%. Презаписването пък намаля леко до 1,38 пъти от 1,42 пъти през миналия месец.

Срещу 5-годишни облигации бяха получени 2,75 млрд. евро при доходност от 3,01% спрямо 2,84% на предходния аукцион на книжа с аналогичен по продължителност срок на погасяване.

Общата сума на набраните средства достигна максимума на целевия диапазон на министерството.

„Относително евтините емисии може да са подкрепили търсенето“, написа в своя бележка след провеждането на аукциона Анализа Пиаца, анализатор за активите с фиксиран доход в Newedge Group в Лондон. Дори при това положение обаче апетитът за италиански дълг може би е бил ограничен на фона на „риска от бъдеща волатилност“, добави тя.

На вторичния пазар доходността по 10-годишните италиански облигации се понижи с 6 базисни пункта до 4,1% след реализирането на емисиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:52 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още