fallback

Барозу: Целият икономически растеж в момента е изкуствен

Настъпи моментът за фундаменталните икономически реформи, които ще осигурят растежа и работните места, очаквани от нашите граждани, твърди председателят на ЕК

10:24 | 30.05.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия смята, че за последните десетилетия са с натрупали множество проблеми в икономиките на държавите на континента, поради което в момента най-ефективни могат да се окажат структурните реформи, които ще променят пенсионните и данъчните им системи и ще усъвършенстват трудовото законодателство, се посочва във вчерашните препоръки на изпълнителния орган на Европейския съюз за преодоляване на кризата и ускоряване на икономическия растеж, съобщи ИТАР-ТАСС.

Подобни дълбоки реформи могат да променят функционирането на икономиката, която според председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу днес се разширява преди всичко „изкуствено, тъй като растежът ѝ се базира върху увеличаване на дълговото бреме, както при държавите, така и при компаниите“. „Именно поради това ЕК обръща внимание на обсъждането на възможностите за създаване на банков съюз сред европейските държави, който може да се превърне в подходящ инструмент за борба с кризата в банковия сектор“, добави той.

На страните с особено високо ниво на безработица ЕК препоръчва спешно да вземат мерки, като например извършват обучения и повишаване на квалификацията на хората, останали продължително време без работа. Тъй като резултатът от структурните реформи няма да се прояви веднага, трябва да бъдат набелязани краткосрочни цели.

По думите на Барозу безработицата сред младежите, която в ЕС достигна над 23%, трябва да се превърне в основен въпрос в дневния ред за пазара на труда в краткосрочна перспектива.

Освен това ЕК препоръчва да бъдат подобрявани условията за развиването на бизнес, да бъде разширявана транспортната и енергийна инфраструктура, да бъдат намалени ограниченията в сектора на услугите, да бъде понижена уязвимостта на банковия сектор, да бъде стимулирано вътрешното търсене и конкурентоспособността на икономите в държавите-членки на ЕС.

Препоръките са направени въз основа на анализа на програми за икономически реформи и за стабилизиране на макроикономическото положение, представени от страните от ЕС и от ЕК през април. Според ЕК тези програми трябва да помогнат на европейските правителства да увеличават потенциала за икономически растеж, до повишават конкурентоспособността и да създават нови работни места през периода 2013-2014 г.

„Настъпи моментът за фундаменталните икономически реформи, които ще осигурят растежа и работните места, очаквани от нашите граждани, особено младежите“, каза Барозу. „Това е единственият път за борба с двете последици от тази криза – значителната загуба на конкурентоспособност за много от държавите-членки на ЕС и нарастващата безработица. Препоръките, подготвени от ЕК, са и част от нашата комплексна стратегия за извеждане на Европа от кризата“, подчерта той.

Председателят на ЕК отбеляза също, че на Европа е необходим политически консенсус при решаването на икономическите проблеми, за да бъдат отчитани интересите на всеки член на ЕС. „Настоящата кризисна ситуация в икономиките на държавите от ЕС изисква консолидирано решение, при което няма да преобладават интересите на една или няколко държави“, изтъкна той.

Препоръките на ЕК трябва да получат одобрение от Европейския съвет през юни и да бъдат официално приети от него през юли, което ще ги направи задължителни за изпълнение от държавите-членки на ЕС през настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:55 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още