fallback

Акциите на Bankia потъват в днешната европейска сесия

Перспективите пред банката са мрачни поради несигурността по отношение плановете на правителството

15:34 | 28.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Акциите на испанската банка Bankia отчетоха спад във вторник, след като множество нови ценни книги, част от многомилиардна финансова инжекция, наводниха пазара, предава Ройтерс.

Повече от 11 млрд. акции, издадени като част от рекапитализацията на банката в размер на 15,5 млрд. евро, бяха пуснати за търговия в 10:00 часа българско време днес. Това представляваше едно „ново начало“ след отпуснатия през миналата година спасителен заем от ЕС в размер на 24 млрд. евро, който в крайна сметка доведе до спасяването на финансовата система на страната.

Анализаторите прогнозират, че акциите на компанията могат да се установят на цена в диапазона от 0,40 евро до 0,60 евро, попадайки под началната цена на търгуване от 0,60 евро.

Към 10:10 часа българско време ценните книжа на компанията спадаха с 8,67% до 0,548 евро след първоначален спад от 20 на сто.

Около 3 процента от свободно търгуемите акции – 31,6% от общия брой, са променили собственика си към 12:00 часа българско време.

Bankia, образувана от сливането на седем бивши регионални спестовни банки, изгуби 99% от стойността си от включването си на борсата през юли 2011 г.

Тя стана символ на неволите на испанските банки през миналата година, станали основна причина за отпускането на спасителен заем на страната от ЕК в рамките на 42 млрд. евро в следствие на спукването на дългогодишния имотен балон през 2008 г.

"Трудно е да се изчисли с точност справедливата стойност на една национализирана компания, но ние не смятаме, че банката ще бъде в състояние да получи възвращаемост в съответствие с цената на капитала в следващите години", заяви анализаторът от Exane BNP Сантяго Лопес Диас.

Перспективите пред банката са мрачни поради несигурността по отношение плановете на правителството за справяне с държавните банки.

Въпреки това главният изпълнителен директор на Bankia Хосе Игнасио Гоириголзари остава оптимист, като през изминалата седмица заяви, че цената на акциите в крайна сметка ще се установи на около 0,70 до 0,80 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още