fallback

България е сред държавите в ЕС с най-рязък ръст на цените на тока и газа

Цените на тока и газа у нас, изразени в евро, остават сред най-ниските в ЕС, но ако са в стандарт за покупателната способност, са едни от най-високите

15:50 | 27.05.13 г. 1

България е сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-рязък ръст на цените на електричеството и природния газ през второто полугодие на 2012 г. спрямо същия период на предходната година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Токът у нас е поскъпнал с 9,2% за периода юли-декември 2012 г. при среден ръст от 6,6% за държавите от Европейския съюз и 6,1% - за еврозоната, което ни нарежда в първата петица по повишение на цените.

Въпреки това обаче цената на тока у нас остава най-ниска в ЕС. От Евростат отчитат, че средната цена за 100 квТч е 18,7 лева, или 9,6%, докато средното за общността ценово равнище е 19,7 евро, а за еврозоната – 20,6 евро.

Ако обаче цените на тока се изразят чрез стандарт за покупателната способност (PPS), те далеч не са най-ниски в България. Съгласно този показател най-евтин е токът във Финландия (12,7 PPS), следвана от Франция (13 PPS) и Люксембург (14 PPS), а България е сред страните с най-скъп ток (21,2 PPS), което е съизмеримо с цените в Дания, Чехия и Ирландия.

С по-скъп ток, изразен в стандарт за покупателната способност, са Германия, Испания, Италия, Кипър, Унгария, Малта, Полша и Португалия.

Най-голям ръст на цената на тока през втората половина на миналата година спрямо същия период на предходната е отчетен в Кипър (21%), Гърция (15%), Италия (11%) и Ирландия и Португалия (с по над 10%). Спадове са отчетени в Швеция (-5%), Унгария (-2%) и Финландия (-1%), а без промяна са останали цените в Дания и Малта, отчитат от Евростат.

Що се отнася до цените на природния газ, България е била трета по ръст за втората половина на миналата година спрямо същия период на предходната. Отчетено е повишение от 18 на сто, като ни изпреварват само Естония с 19 на сто и Латвия – с 21 на сто. Понижение на цените на газа е отчетено само в Словения (8%), а в Белгия, Дания и Словакия не са регистрирани промени.

Най-евтин газ през втората половина на миналата година са ползвали румънците – средно 2,7 евро за 100 квТч. Втора е Словакия с 5,1 евро за 100 квТч, а трета – Естония – 5,2 евро. Четвъртата позиция се споделя от България и Латвия с по 5,6 евро.

Ако цените на газа обаче се обърнат в стандарт за покупателната способност, синьото гориво в България е най-скъпо – 12,3 PPS за 100 квТч. След нас по най-скъп газ се нареждат Гърция, Португалия, Испания, Унгария и Литва.

На другия полюс отново е Люксембург, където се плащат 4,9 PPS за 100 квТч, следван от Великобритания, Румъния, Франция и Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:44 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още