fallback

Европейските акции отчетоха повишения в днешната сесия

Бернанке подкрепи програмата на Фед за стимулиране на икономиката

19:23 | 22.05.13 г.

С повишения приключи днешната сесия на основните пазари в Европа, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке подкрепи програмата за монетарни стимули на американската централна банка и изрази готовност тя да бъде управлявана в зависимост от икономическата ситуация, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 добави 0,1% до 310 пункта. Вчера индексът се покачи до най-високата му стойност от юни 2008 г., а откакто Фед започна да изпълнява първата си стимулираща програма е нараснал почти двойно, изчисляват от информационната агенция.

В Германия DAX 30 регистрира ръст от 0,69% до 8 531 пункта, във Великобритания FTSE 100 се повиши с 0,53% до 6 840 пункта, а във Франция CAC 40 добави 0,37% до 4 051 пункта.

“Бернанке потвърди, че Фед ще продължи да подкрепя икономиката, така че не се задава затягане за пазарите”, коментира пред агенцията Иън Смит, стратег от Knight Capital Europe Ltd..

Безработицата продължава да е основен проблем за икономиката на САЩ, а орязването на публичните разходи се очаква да “охлади” ръста.

Същевременно във Великобритания управителята на централната банка Марвин Кинг отново не успя да надделее над членовете на Комитета по паричната политика и институцията запази параметрите на програмата за количествени улеснения.

В днешната сесия акциите на Metro поскъпнаха с 10 на сто, като отбелязаха първия интрадневен връх от март 2009 г., след като Morgan Stanley препоръча за първи път от 10 години инвеститорите да купуват ценните книги на германския ритейлър. Glencore Xstrata Plc поведе ралито на миннодобивните компании, докато Pandora A/S изтри 11 на сто от пазарната си оценка, след като Prometheus намали дела си в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още