fallback

Данъците на 8 хил. френски домакинства надвишават годишните им доходи за 2012 г.

Данъчните задължения са напомпани заради еднокрантия налог за домакинствата с активи над 1,3 млн. евро

11:49 | 20.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Данъците на над 8 хил. домакинства във Франция надвишават годишния им доход за 2012 г., съобщи френският в. Les Echos, цитиран от CNBC.

Други 12 хил. домакинства са получили данъчни известия на стойност над 75% от доходите им за миналата година, а още близо 10 хил. домакинства трябва да платят данъци в размер на над 85% от годишните им доходи, допълва изданието.

Данъчните задължения са напомпани заради еднокрантия налог за домакинствата с активи над 1,3 млн. евро, отбелязва изданието. Той беше въведен от президента Франсоя Оланд в опит да се компенсират отстъпките, въведени от предшественика му Никола Саркози.

Саркози въведе т. нар. „данъчен щит“, който защитаваше домакинствата, чиито данъци надвишават 50 на сто от годишния им доход. Миналата година обаче този щит беше премахнат от правителството на Оланд.

Още в предизборната си кампания френскитя президент заложи на данъчното облагане на богатите домакинства във Франция. Той предложи да се въведе 75% данък върху доходите над 1 млн. евро, който обаче беше успешно атакуван в съда с мотива, че не е справедлив и е равносилен на конфискация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:40 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още