fallback

Грило: Правителството в Италия няма да се задържи на власт и четири месеца

Ще спечелим следващите избори, убеден е лидерът на антиелитарното движение "5 звезди"

11:15 | 17.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Коалиционното правителство, сформирано от традиционните партии в Италия, ще прекрати съществуването си след по-малко от четири месеца, заяви Джузепе (Бепе) Грило, лидер на антиелитарното движение „5 звезди“, пред CNBC.

Италия, където кратко управлявалите кабинети са част от политическата традиция, сформира правителство през април, след като резултатът от общите избори, проведени през февруари, не даде решаващо предимство на никоя партия и доведе до двумесечна политическа безизходица. През този период Грило бе ухажван от големите партии за сформирането на парламентарен съюз, но той отказа да се коалира с тях.

Грило отрече, че изобщо е имало споразумение за сформиране на коалиционно правителство с бившия лидер на лявоцентристката Демократическа партия Пиерлуиджи Берсани, когото определи като „политически пътник“, преди Берсани да бъде свален от лидерския пост в партията си заради разногласия по време на президентските избори.

„Никога не е имало споразумение. Те се отнасяха пренебрежително към нашето движение. Ние сме първа политическа сила в страната“, категоричен е лидерът на „5 звезди“. „Берсани не дойде да ме моли за създаването на коалиционно правителство срещу Берлускони. Не, той каза: Дайте ни част от вашите гласове, част от вашите сенатори, тъй като не можем да управляваме без вас. След това те използваха номера с молбата: Хайде, нека се обединим. Но те знаеха, че ще кажем „не“, защото нашият правилник постановява, че не влизаме в съюзи“, обясни той.

След като 87-годишният президент Джорджо Наполитано бе преизбран на поста на фона на нарастващото отчаяние сред италианските политици, най-накрая бе сформирано коалиционно правителство с участието на Демократическа партия и дясноцентристката Народ на свободата на бившия премиер Силвио Берлускони и центристите на колегата му Марио Монти.

„Традиционните партии в Италия ще останат в историята след по-малко от 4 месеца. Народ на свободата се върти около Берлускони, докато Демократическата партия... Ами ние дори не знаем какво ще представлява вече тя“, каза Грило. „Италианците трябва да разберат, че имаме нужда да се отдалечим от Берлускони. Той е само обещание, пазарен продукт, реклама. Трябва да изградим наново тази държава из основи“, добави той.

Грило оприличи подкрепата за водената от него политическа сила като бързо разпространяващ се „вирус“. „Движението ни е като вирус, който се разпространява с експоненциална скорост. Той не се контролира отгоре – това е бързо разрастващо се движение“, твърди Грило. „Заявявам, че ще спечелим следващите избори, а след това ще създадем прозрачен пазар изцяло от свестни хора“, убеден е той.

Използвайки социалните мрежи и обикаляйки Италия в туристическа каравана, за да провежда митинги и да се среща с обществеността в страната, Грило лесно се свързваше с избиратели, уморени от стария политически елит. Оглавяваното от него движение, което обеща да изтика стария тип политици, спечели една четвърт от гласовете на изборите през февруари – най-големият процент за партия, явяваща се за първи път на избори.

Италианската икономика, която е трета по големина в еврозоната, се сви в по-голяма от очакваната степен през периода януари-март, като това е 7-мо поредно тримесечие, в което остава в рецесия. Новото правителство на Енрико Лета се мъчи да се справи с високото ниво на безработица и необходимостта от стимулиране на икономиката, като същевременно запази контрола върху публичните финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:17 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още